Възможностите и предизвикателствата пред България по пътя ѝ към членството в еврозоната са тема на конференция на високо равнище, която се провежда в София.

В първата част на форума "България по пътя към еврото", организиран от министерството на финансите, бяха обсъдени процесите по въвеждане на еврото като национална валута, свършеното до момента от българските власти и институциите, както и какво предстои на страната ни.

„Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза“, заяви по време на форума изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от приемането на еврото, което е скала на стабилност в тези трудни времена, категоричен беше Домбровскис.

За малко повече от две десетилетия еврото допринесе значително за стабилността на европейските икономики, това е безпрецедентно за развитието на ЕС, допълни зам.-председателят на ЕК.

„Възприемането на еврото изпраща положителен сигнал към инвеститорите, насърчава чуждестранните и вътрешните инвеститори, води към стабилност и растеж, и понижаване на лихвените проценти“, обясни Домбровскис.

Той увери, че членството в еврозоната ще даде на България „място на масата, където се вземат важни решения“.

Целта остава и трябва да бъде постигната, така че България да се присъедини към еврото. Необходимо е да се свърши още работа, изискват се законодателни промени, подчерта Домбровскис.

Две години ни делят от влизане в еврозоната - най-вече заради инфлациятаВъзможната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 г., каза Домбровскис

България има място в сърцето на ЕС, каза той в заключение и благодари на българските власти за цялата свършена работа.

Служебният премиер Гълъб Донев откри конференцията, като подчерта, че докато е министър-председател ще настоява за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове.

Премиерът даде пример с развитието на най-новата членка на еврозоната Хърватия.

"В еуфорията си нашите партньори от Хърватия сякаш подцениха значението и големия ефект от поскъпването на отделни стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но успяха бързо да реализират мерки, така че такива нелоялни практики да бъдат контролирани и санкционирани.", каза Донев.

Той заяви, че у нас се наблюдава прозрачна съпоставимост на работните заплати и добра готовност на пазара на труда, но остава предизвикателството за добрата квалификация на младите хора, за да отговорят адекватно на нуждите на този пазар.

„Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г, служебното правителство е решено да продължи работата със същото ускорено темпо“, категоричен беше Донев, като допълни, че в пътя към единната валута разчитаме на подкрепата и партньорството и на Европейската комисия.

Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щетиСтраната ни губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната, заяви Атанас Пеканов

„Въпросът за членството ни в еврозоната не е само тема на политика. В исторически, географски, културен план, България винаги е била важна и неделима част от Европа. Така е и днес – тя е важна и неделима част от общото европейско икономическо пространство.“, това заяви президентът Румен Радев. Членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел, категоричен е президентът.

Нашата икономика трябва да се впише в процесите на общия европейски пазар и членството в еврозоната е логически завършек на нашата европейска интеграция, допълни той.

Той заяви още, че е жизненоважно хората да бъдат ясно информирани, да се успокоят и тази отговорност трябва да е на всички – политическите лидери, социалните партньори, различните организации.

„Членството в еврозоната е сложен, всеобхватен процес, който изисква не само политическа воля, а прецизност и преди всичко доверие, а то се измерва с постижения и там компромиси не се допускат. Когато говорим за доверие, аз виждам две много важни области – доверие вътре в България и в европейските институции“, подчерта Радев.

Президентът заяви, че е убеден, че членството в еврозоната ще доведе до огромни ползи, но много по-важното е да бъдат убедени българските граждани, защото по думите му, те са изгубили доверието към властите и плащат грешките на институциите.

Пътят ни няма да бъде лесен, защото ние сме вече във война на глобален икономически сблъсък, обясни държавният глава.

„Така че, на следващия парламент и правителство няма да е лесно – то ще трябва да удържа инфлацията по време на криза, не трябва процесът на приемането ни в еврозоната да води до понижаване на жизнените стандарти на българите, напротив – те трябва да нарастват.“, подчерта Радев.

Президентът изтъкна ролята на служебното правителство да се овладеят основните фактори, които генерират инфлация. По отношение на газа и горивата служебното правителство успя да не допусне развитието на криза, заяви той.

„Моята препоръка към партиите е не само за политическо говорене, трябва да се мисли за реални политики и отсега да се мисли за дебатите в парламента по отношение на бюджета в следващия парламент“, каза Радев по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Еврозоната не е мираж, каза заместник-министърът на финанситеСлужебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото

Изпълнените на Маастрихтските критерии е основната стъпка, която трябва да предприемем по пътя към еврозоната, категорична беше служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя обясни, че един от основните критерии, който е ценовата стабилност, е предизвикателство за страната ни поради сравнително ниското ниво на цените у нас в сравнение с еврозоната.

През последните 25 години България демонстрира добри позиции за стабилни публични финанси. Работи се и за преодоляване на правните несъответствия. Реалната конвергенция се свързва с наваксването на разликите в доходите на населението, подчерта министърът.

По-високата инфлация е резултат от сближаването на доходите спрямо средните нива на тези от ЕС, обясни Велкова. За успешно присъединяване към ЕС следва да се осъществи ефективна практическа подготовка на икономиката – администрация, граждани, допълни тя.

Управителят на БНБ: Присъединяването към еврозоната е политически въпросДимитър Радев призова депутатите да се фокусират върху разрешаването на политическата криза

„Приемане на дългосрочен бюджет със заложен дефицит твърдо 3% под БВП – това е основната цел пред страната ни, за която обаче е необходима политическа консолидация и намиране на формула за редовно правителство с ясни приоритети“. Това заяви от своя страна управителят на БНБ Димитър Радев.

„Фискалната консолидация трябва да даде достатъчно силни гаранции за изпълнението на минималните критерии за конвергенция и намаляване на инфлацията“, допълни той.

Според Радев, БНБ се намира в уникална позиция от факта, че България е единствената страна в ЕС, която е член на Банковия съюз, но не е член на еврозоната. БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането, обясни той. По отношение на БНБ, няма нито един ден закъснение в изпълнението на критериите, категоричен беше Радев.

Конференцията „България по пътя към еврото“ продължава с участието на Марко Приморац, финансов министър на Хърватия, който представя подробности за ситуацията в страната след присъединяването ѝ към еврозоната; Матяж Сушец от Европейския стабилизационен механизъм, вицепремиерът Атанас Пеканов, президентът на КНСБ Пламен Димитров и представители на работодателските организации.