Брутният вътрешен продукт на Турция е нараснал с 5,6% през 2022 г. спрямо предходната година, според публикувани днес официални данни, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Стойността на БВП е достигнала 15 трилиона турски лири (905,5 милиарда долара) миналата година, посочва турският статистически институт Тюркстат.

БВП на глава от населението е възлизал на 176 589 турски лири (10 655 долара) през 2022 г., показват още статистически данни.

Растежът обаче се очаква да се забави значително до 2,8% през 2023 г., след като земетресения по-рано този месец причиниха тежки разрушения в южната част на страната, отбелязва Reuters.

През втората половина на 2022 г. турската икономика започва да отчита "охлаждане" на фона на спад във вътрешното и международното търсене, включително и заради войната в Украйна. Растежът през четвъртото тримесечие се е забавил до 3,5% на годишна база спрямо 4% през третото тримесечие и 7,8% през второто.

През 2022 г. финансовите и застрахователните дейности са отчели растеж от 21,8%, следвани от сектора на услугите, който е нараснал с 11,7%, показват данните на Тюркстат. Единственият спад е регистриран в строителния сектор, който се е свил с 8,4%.

Разрухата в Турция идва в критичен момент за нейното икономическо бъдещеДългосрочният вълнообразен ефект, който катастрофата може да има върху Турция

За да противодейства на забавянето на икономиката, централната банка намали основния лихвен процент с 500 базисни пункта в края на миналата година и след това с още 50 пункта до 8,5% миналата седмица, за да подкрепи растежа след земетресенията, които отнеха живота на над 50 000 души в Турция и съседна Сирия.

Растежът на БВП се очаква да бъде около 2,8% през 2023 г., сочи средната стойност в проучване на Reuters, при което прогнозите варират между 1,2 и 3,9 процента.

В проучване, проведено през януари - преди земетресенията - средната стойност на очаквания растеж през 2023 г. е определен на 3%.

Бизнес групи и икономисти заявиха, че възстановяването след земетресенията може да струва на Турция до 100 милиарда долара и намалиха с между 1 и 2 процентни пункта прогнозите си растежа през тази година.

Щети за $34,2 млрд., още трусове и антиправителствени лозунги в ТурцияСпоред доклад на Световната банказеметресенията от 6 февруари в Турция са причинили преки щети за 34,2 милиарда долара

Двете земетресения на 6 февруари причиниха преки материални щети в размер на 34,2 милиарда долара, но цялостната реконструкция и разходите за възстановяване, пред които страната е изправена, може да се окажат два пъти по-големи, заяви Световната банка вчера.