Март е вълнуващ месец за киноманите.

През втората му седмица ще се проведе 95-тата церемония по награждаване с най-престижните отличия „Оскар“.

До тогава има още малко време, но то е напълно достатъчно, за да се изгледат 11-те филма от списъка на BBC за март. Тук има за всекиго по нещо – супергерои, динозаври, ченгета, наемни убийци, боксьори, хора, изпаднали в беда и такива, намиращи щастието, както и документален филм за най-големия порносайт в света.

1. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Подобно на хитовия в момента сериал The Last of Us този филм е базиран на игра. Това ще бъде вторият опит за превръщането й в блокбастър след един преди повече от 20 години. Този път в главните роли са Крис Пайн, Мишел Родригез и Реге-Жан Пейдж. Хю Грант е в ролята на лошия.

Филмът всъщност има комедиен прочит и е далеч от мрачната обстановка на „Властелинът на пръстените“ или „Игра на тронове“.

2. Luther: The Fallen Sun След като Идрис Елба вече навърши 50 може би е време неговите фенове да се откажат от надеждите, че той ще е следващият Джеймс Бонд. Но пък могат да се утешат с новата продукция на Netflix, явяваща се като продължение на сериала на BBC, започнал през 2010 г. При последната му поява на екран полицаят Джон Лутър избяга от затвора, за да гони сериен убиец-богаташ (Анди Серкис или Смийгъл, ако предпочитате). Дали Лутър може да го хване преди той самият да бъде хванат от Синтия Ериво, също в ролята на полицай? Създателите обещават отговор на този въпрос и повече вълнуващи сцени отколкото в сериала-оригинал. Според екипа от BBC не са имали достатъчно бюджет, грешка, която сега е поправена. Филмът ще е достъпен в Netflix от 10 март.


3. Shazam! Fury of the Gods

Режисьорът Дейвид Санбърг се завръща с продължение на един от най-смешните блокбастъри на DC. Закари Леви отново е в ролята на Били Батсън, който може да се превръща в полу-супер герой с полу-супер сили. Подобрението сега е, че и приемните му родители могат същото.

Въпреки че вече си има семейство, Били си има и нови проблеми, този път с боговете. Или по-скоро с богините – в ролите им влизат Хелън Мирън, Луси Лиу и младата Рейчъл Зиглер.

Филмът излиза на екран на 17 март

4. John Wick: Chapter 4

Пазете се, лоши, Киану пак е тук! Той отново облича черния костюм, за да изиграе пенсионирания наемен убиец Джон Уик. От пускането на първия филм през 2014 г. сюжетите се усложниха, а фенската база се увеличи. До там, че някои критици започнаха да питат дали Джон Уик придобива статута на „Мисията Невъзможна“ и филмите за Бонд.

Не че Киану се нуждае от кой знае каква реклама, за да привлече публиката. Все пак той успешно бие лошите още от времената на „Матрицата“. И сега ще е така.

Новият филм е доста дълъг – 2 ч. и 49 минути, за които Джон Уик ще обиколи целия свят.

Лентата излиза на 22 март.

5. Creed III След ерата на „Роки“, в която Сталоун подвикваше „Йоу“, дойде тази на Крийд. И след като Роки се появи в първите два филма, сега го няма. Това решение предизвика сериозно брожение сред някои фенове и се наложи да се обяснява, че Сталоун остава ангажиран с поредицата, но не и като актьор. В този епизод Майкъл Би Джордан ще си има сериозни проблеми с приятел от миналото, който току-що е излязъл от затвора. Сега младият Крийд има всичко, а приятелят му – нищо. Но иска всичко. По кината от 3 март.

6. Infinity Pool Главната роля тук е поверена на Александър Скарсгард. Той е търсещ вдъхновение писател, който отива на екскурзия на екзотичен остров. За лош късмет убива човек в катастрофа и според местното законодателство трябва да бъде осъден на смърт. От тази ситуация се намира доста странен изход – писателят плаща, за да направят негов клонинг, който да бъде екзекутиран. След това попада в свят и на богати хора, които си мислят, че са безнаказани и всичко им е позволено. Филмът излиза на екран в края на март.

7. 65

Това е история за битката между човека и природата. Адам Драйвър е в ролята на астронавт от бъдещето. След повреда той се разбива на нещо, което изглежда като далечна планета. Оказва се обаче, че се е приземил на Земята, но преди 65 млн. години. И започва една гонитба с динозаври.

Надеждите са, че този филм ще е нещо повече от комбинация между „Джурасик Парк“ и „Хищникът“.

Излиза на екран на 10 март.


8. Money Shot: The Pornhub Story

Този нов документален филм проследява историята на порносайта PornHub. Създадена през 2007 г., към днешна дата това е 12-тата по посещения интернет страница в света. И макар да е станал популярен най-вече с аматьорското порно, създавано от самите потребители, в историята му има много тъмни и неизследвани детайли. Един от тях е детската порнография. Създателите на филма казват, че той повдига много сериозни въпроси за този тип индустрия и хората, които по своя воля или не са попаднали в нея след като някой ги е заснел. Може да се гледа в Netflix от 15 март.

9. Inside В дебюта си режисьорът Василис Кацупис разказва историята на крадеца Немо (Уилям Дефо). Той влиза в луксозен нюйоркски апартамент, за да задигне произведения на изкуството за милиони. Включва се аларма и Немо изтръпва от страх, чакайки да дотичат охранители. Никой обаче не идва, но за сметка на това охранителната система го заключва вътре без храна и никаква комуникация с външния свят. А собственикът няма да се върне може би с месеци. Така Немо е оставен сам със своите демони. А това може да е по-лошо и от затвор.

10. A Good Person

В този филм играе Моргън Фрийман. За някои това е достатъчна реклама. Някой беше казал, че това е най-приятният глас на разказвач.

Тук той е в ролята на възрастен мъж, чиято страст е да сглобява модели на влакове. Мисли си, че всичко в живота му е подредено точно както влакчетата.

Но една катастрофа обръща всичко наопаки. Така е принуден да общува с човека, причинил трагедията, който пък също има нужда от помощ.

11. Close

Този филм разказва историята на дълбоко приятелство между две момчета, които прекарват всяка минута заедно. Действието се развива в провиницията на Белгия и всичко изглежда чудесно докато двамата не се записват в ново училище. Там близостта им започва да повдига въпроси. Питат ги дали са двойка, а новата атмосфера разбива приятелството им.