Гнусно или вкусно? В Германия предлагат сладолед с топинг от сушени щурци
Германски салон за сладолед разшири менюто си, изкушавайки клиентите си с вкус на щурец, придружен от топинг от сушени кафяви щурци.
Необичайният сладолед се предлага от Томас Миколино в гард Ротенбург ам Некар, Южна Германия, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.
Миколино има навика да създава аромати, които са извън типичните предпочитания на германците към сладоледите. В миналото е предлагал сладоледи с вкус на наденица с черен дроб, синьо сирене Горгондзола, както покрит със злато - за 4 евро на топка.
"Аз съм много любопитен човек и искам да опитам всичко", казва Миколино и допълва:
"Ял съм много неща, включително странни и щурците бяха нещо, което все още исках да опитам, също под формата на сладолед".
ThomasMicolino/Facebook
Това, че той вече може да произвежда сладоледи с аромат на щурец, се дължи на новите разпоредби на Европейския съюз, които позволяват използването на насекомите в различни храни.
Съгласно регулацията щурците могат да бъдат замразени, изсушени или използвани стрити на прах. Брюксел вече позволи използването на мигриращите скакалци и ларвите на брашнения бръмбар да бъдат използвани като добавки към храни.
Сладоледът е направен от брашно от щурци, крем, екстракт от ванилия, мед, а отгоре му се поставят сушени цели щурци. Той е "изненадващо вкусен", твърди Миколино. Имам клиенти, които идват тук всеки ден и си купуват от него, добавя собственикът.
Новината за появата на сладолед със съставки от щурец не би трябвало да предизвиква сензация. Наблюдавайки темпа, с който протеинът от насекоми набира популярност, това може да се превърне в традиционна съставка от ежедневното ни меню. Високата хранителна стойност на насекомите дава основания да се смята, че те ще завоюват все по-голям дял на пазара.
Протеинови питки с брашно от щурци/Pixabay
Европейският регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей, влезе в сила само преди месец.
Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко, обясни пред БНР д-р Иван Генчев, директор Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти".
По думите му насекомите се класифицират като нова храна и попадат в разпоредбите на Регламент 2283 от 2015 година. Разпоредбата важи за всички страни членки на ЕС, тъй като регламентите са пряко приложимо законодателство и са над националното законодателство.
Всяко едно насекомо или нова храна се одобряват индивидуално, като се вписват в Регистъра на ЕК, където са посочени изискванията в кои храни могат да бъдат влагани насекоми и съответно как те трябва да бъдат обявени на етикета.
Насекомите се отглеждат във ферми, които подлежат на регистрация, а у нас все-още няма храни със съдържание на насекоми, но ако има, те са в малко количество и са съобразени с изискванията на европейското законодателство, допълни още експертът.
Любопитна подробност е, че именно брашното от щурци е изключително богато на протеини и производителите го използват за макаронени изделия, хляб, бисквитки, чипс, шоколадови блокчета и много други места, където не бихте предполагали, че ще откриете насекоми.
Брашнените червеи, скакалците, мравките и черните мухи също са подходящи за храна.
Протеините от насекоми са предпочитана алтернатива от все повече хора пред традиционните източници на протеини. Пречки пред развитието му са традиционната нагласа на потребителите към насекомите, която клони към погнуса, отколкото към разпалване на апетита, както и високите разходи за усъвършенстването му. Към тях трябва да добавим риска от алергични реакции и вредни микроби, допълват експертите.