Насекомите официално се приближиха с още една крачка към чиниите на европейците.

Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) обяви днес, че жълтият брашнен червей - ларвната форма на брашнения бръмбар, е безопасен за човешка консумация както в цялостната си форма, така и като добавка на прах.

Становището на регулаторния орган е първата стъпка преди властите да обмислят дали да одобрят продажбата на закуски, протеинови барчета, бисквити и други храни, които съдържат насекомите като съставка, пише Bloomberg.

Решението е сериозен импулс за бизнеса с отглеждане на насекоми, който, според компанията Arcluster, ще нарасне десетократно и ще надхвърля 4.1 млрд. долара до 2025 г.

Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини, благодарения на по-слабото си влияние върху околната среда и високата си хранителна стойност, което пък привлича рекордни рискови капитали и влиянието на гиганти, като Cargill Inc. и Nestle SA.

“Това спомага за създаването на практика на нов източник на протеини за света по един устойчиви начин,” казва пред Bloomberg Хелене Зив, директор Управление на риска в подразделението за животински храни на Cargill.

Това е първата оценка на риска на насекоми като нова храна от страна на ЕОБХ, която има 14 други предложения за одобрение на насекоми като храна - от щурци до скакалци. Одобрението на жълтия брашнен червей ще създаде пазарни възможности, казва Андреа Джермини, ръководител на екипа за иновативни храни в базираната в Парма, Италия, ЕОБХ. От регулаторния органи също така заявиха, че са възможни алергични реакции към червеите.

Европа е лидер при стартъп компаниите за отглеждане на насекоми, което е една зараждаща се сфера. Властите в ЕС наливат средства в проучване и заводи, а блокът вече разрешава рибите, кучетата и котките да се хранят с насекоми.

Как ларвите превърнаха двама братя в милионериЗа много хора идеята да се оправят с милиарди мухи, жужащи над гниеща храна, не предизвиква нищо повече от погнуса

Изхранването на животните, а не на хората, обаче се оказва най-обещаващо засега. Очакванията са, че следващото разрешение ще дойде за домашните птици и прасетата, което допълнително ще подсили пазара.

През 2030 г. в Европа се очаква да бъдат произведени 3 милиона тона протеин от насекоми, като само 10% от тях ще отидат за човешка храна, а по-голяма част от останалото количество ще се използва в храна за животни.

Cargill вече си партнира с InnovaFeed SAS за доставката на протеин от насекоми за храна за риби, докато Archer-Daniels-Midland Co. ще построи огромна ферма за черни мухи в щата Илинойс. Nestle, която е най-голямата компания за хранителни продукти в света, вече предлага храна за домашни любимци от насекоми.

Няколко държави в ЕС, сред които Финландия, Белгия и Нидерландия, вече разрешават продажбите на храни от насекоми в магазините. Около 2 000 видове насекоми са включени в хранителния режим на близо 2 млрд. души в световен мащаб, но много потребители в Европа ще трябва да преодолеят погнусата си, според Николо Манцони, управляващ партньор в базираната в Париж Five Seasons Ventures.

Това не е единственото препятствие. Производителите на храни от насекоми ще имат нужда от значително финансиране, за да увеличат производството си, така че да могат да бъда конкурентни по отношение на цените, казва Манцони.

Една от компаниите, които са все по-близо до масата за хранене, е Protix BV, която разполага с най-голямата ферма за насекоми в Европа и може да се похвали с инвеститори, като подразделението за дялово инвестиране на Rabobank.

Базираната в Донген, Нидерландия, компания отглежда ларви на черна муха, които се използват за храна за риби и домашни любимци, а миналото лято отвори онлайн магазин, в който продава храни, направени от щурци и брашнени червеи. Приходите й са нараснали повече от четири пъти през миналата година.