Американските акции започнаха сесията в понеделник със скромен ръст, преди да намалят напредъка си в следобедната търговия.

Инвеститорите очакват изявленията на председателя на Фед Джером Пауъл в Конгреса и важни данни за пазара на труда в края на седмицата, отбелязва The Wall Street Journal.

S&P 500 се повиши с 2,78 пункта, или по-малко от 0,1%, до 4048,42.

Dow Jones Industrial Average добави 40,47 пункта, или 0,1%, до 33431,44.

Nasdaq Composite се понижи с 13,27 пункта, или 0,1%, до 11675,74.

И трите основни индекса се покачиха миналата седмица, като Dow прекъсна четириседмична серия от загуби. Индексите обаче все още са надолу от последните си върхове през февруари, когато поредица от данни показа, че икономиката е по-силна, а инфлацията по-гореща от очакваното.

В резултат на тези данни много инвеститори са все по-уверени, че Фед ще остави лихвените проценти по-високи за по-дълго време. Това навреди на акциите и донякъде увеличи относителната привлекателност на безопасни активи като съкровищните бонове на САЩ.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши в понеделник, установявайки се на 3,981%, според Tradeweb, в сравнение с 3,962% в петък и 4,072% в четвъртък (най-високото ѝ ниво от началото на ноември).

Нови икономически данни попарват надеждите за по-малко агресивен ФедАкциите в американската търговска сесия се понижиха

„Пазарите са в битка между надеждата и страха за това какво може да направи Фед“, казва Браян Джейкъбсен, инвестиционен стратег в Allspring Global Investments, цитиран от WSJ.

Инвеститорите с нетърпение очакват изявленията на Джером Пауъл пред Конгреса във вторник и сряда – това ще бъдат първите му публични коментари, след като правителствените агенции докладваха по-високи от очакваното данни за инфлацията миналия месец. В последните си изяви Пауъл се изказа сравнително оптимистично по отношение на инфлацията, която макар и все още твърде висока най-накрая е в процес на спад към годишната цел на Фед от 2%, отбелязва WSJ.

В петък данните за заетостта ще дадат яснота за развитието на пазара на труда, като инвеститорите разчитат на забавяне на бурния темп на нарастване на работните места, отчетен за януари.

„Това е затишие преди буря“, казва Фахад Камал, главен инвестиционен директор в Kleinwort Hambros.

Добрата форма на потребителите в САЩ дава нов повод за повишение на лихвитеПродажбите на дребно в САЩ сa скочили с 3% през януари

Акциите на компаниите от минния сектор бяха сред най-зле представилите се в понеделник, след като Китай си постави цел за годишен икономически растеж от 5% - най-ниското ниво от повече от четвърт век, посочва още WSJ. Акциите на компанията за добив на мед и злато Freeport-McMoRan паднаха с $1, или 2,3%, до $42,73, a петролният гигант Halliburton падна с 3 цента, или 0,1%, до $38,86.

„Мисля, че имаше изненадани от това, че целта на Китай за растеж не е по-силна“, казва Арун Сай, стратег в Pictet Asset Management. По думите му Китай явно иска да се съсредоточи върху стабилността и устойчивия растеж, а не върху растежа на всяка цена. Междувременно Пекин заяви, че целта за около 5 % съответства на текущия икономически импулс на страната.

В Азия основните индекси се представиха смесено, като японският Nikkei 225 завърши със повишение от 71,38 пункта или 0,25% до 28 309,16, което е най-високото му ниво от три месеца.

В Европа Stoxx Europe 600 падна с по-малко от 0,1% след две сесии на ръст.