По-силните от очакваното данни за производството в САЩ тласнаха пазара надолу в сряда и повишиха доходността на 10-годишните държавни облигации до ниво, рядко наблюдавано през последните години.

S&P 500 падна с 18,76 пункта, или 0,5%, до 3951,39.

Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite се понижи със 76,06 пункта, или 0,7%, до 11379,48.

Dow Jones Industrial Average прекара по-голямата част от деня на червено, след което отбеляза малко увеличение от 5,14 пункта, или 0,02%, до 32661,84.

Трите американски индекса приключиха февруари с месечни загуби, припомня The Wall Street Journal.

След силния годишен старт американските акции завършиха февруари със спадДоходността на 10-годишните държавни облигации отбеляза най-голямото едномесечно увеличение от септември

Производствената активност в САЩ се свива за четвърти пореден месец, според февруарското проучване на Института за управление на доставките, но данните са малко над прогнозираните от анализаторите.

Анкетираните производители също така казват, че виждат признаци за подобряване на търсенето и ускоряване на ценовия натиск през следващите месеци.

Инвеститорите са тревожат, че ако подобни икономически данни останат стабилни, това може да накара Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти и да ги поддържа високи в опит да потуши инфлацията.

Вчера президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че разглежда възможността за повишаване на основните лихви с 25 базисни пункта или с 50 базисни пункта на предстоящото заседание на Фед.

Според него може да се наложи лихвите да се повишат над нивото от 5,4%, което той в края на миналата година определи за адекватно.

Президентът на Фед в Минеаполис иска още по-голямо увеличение на лихвитеНийл Кашкари иска Фед да постави по-високи цели за това къде трябва да се намира водещата лихва

"Мисля, че моите колеги са съгласни с мен за това, че рискът от недостатъчно затягане на паричната политика е по-голям от риска от прекомерно затягане", каза Кашкари по време на среща на бизнес ръководители, цитиран от Reuters.

Като се има предвид, че инфлацията, отчетена от последните данни, не се е понижила, както се очакваше, може да се наложи Фед да преразгледа нагоре своята собствена прогноза за бъдещите повишения на лихвените проценти, каза още Кашкари.

Междувременно пазарът на труда в САЩ, по думите на ръководителя на банката на Кливланд, е "горещ", като нивото на безработица през януари спадна до 3,4 на сто, най-ниското му ниво от 1969 г.

Очаква се Фед да публикува следващите си прогнози за своя лихвен курс в края на следващата си среща, на 22 март. Кашкари добави, че е склонен да очертае пътя за лихвите до крайна точка, по-висока от равнището от 5,4%, което по-рано намираше за подходящо.

Лихвените нива ще останат високи, показват протоколи на Фед Очакването, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно през 2023 г. е грешно, показват документи от последната среща на Фед

Междувременно данните, показващи спад на безработицата и ускоряване на нарастването на цените през последните седмици, доведоха до разпродажба на облигации, подчертава WSJ. В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации за кратко надхвърли 4%. Това ниво беше достигнато за последен път през 2022 г. – и за първи път от повече от десетилетие. Доходността, която нараства, когато цените падат, се установи на 3,994% спрямо 3,914% във вторник.

Този тренд повишава разходите по заемите за бизнеса и потребителите и някои предприятия вече усещат напрежението. По-високата доходност на облигациите предлага алтернатива на инвеститорите за сигурна възвръщаемост, което прави по-рисковите инвестиции в акции по-малко привлекателни.

Флориан Херцог, Amundi: Облигациите отново могат да носят възвръщаемостПо-строгата парична политика би трябвало да помогне за стабилизиране на инфлационните очаквания в дългосрочен план и следователно да подкрепи пазара на облигациите, казва експертът

По отношение на корпоративните новини, акциите на Rivian Automotive се сринаха с $3,54, или 18%, до $15,76. Стартиращата компания за електрически превозни средства отчете смесени резултати във вторник и заяви, че ще изтегли близо 13 000 автомобила заради дефектен сензор на предната пътническа седалка.

Разработчикът на ваксина срещу Covid-19 Novavax се срина с 2,40 долара, или 26%, до 6,86 долара за акция, след като предупреди инвеститорите, че „съществуват сериозни съмнения относно способността на компанията да работи като действащо предприятие“ през следващата година. Tupperware Brands спадна с $0,61, или 15%, до $3,49, след като компанията отчете загуба за четвъртото тримесечие.

Докато силните икономически данни в САЩ карат инвеститорите да намаляват дяловете си в американските акции, пазарът в Хонконг отбеляза най-добрия си ден за 2023 г.. Hang Seng се покачи с 4,2% и прекъсна поредица от шест сесии на загуби.

В Китай, където нови икономически данни предполагат, че икономиката се възстановява от политиката на Пекин за нулев Covid, американските депозитарни разписки в Alibaba, JD.com и NetEase се повишиха.

През последните седмици трейдърите на суровини следят отблизо повторното отваряне на Китай, прогнозирайки, че възраждащата се китайска икономика може да засили глобалното търсене на суровини като желязна руда, мед и петрол, както и да повиши инфлацията в глобалната икономика.