Грузински опозиционни партии обявиха, че ще продължат антиправителствените протести въпреки оттеглянето от страна на управляващите на спорен законопроект, смятан за репресивен за медиите и гражданското общество, внасянето на който предизвика масови демонстрации в столицата Тбилиси, предаде AFP, цитирана от БТА.

Мобилизацията "няма да спре, докато не бъдат дадени гаранции, че Грузия ще поеме решително по прозападния път", посочиха няколко опозиционни партии в съвместно изявление, призовавайки за нови протести тази вечер и за освобождаването на десетките задържани протестиращи.

Управляващата партия в Грузия обяви днес, че оттегля т.нар. законопроект за "чуждестранните агенти" след прерасналите в насилие протести и критики, че той е повлиян от руски закон и води към авторитаризъм. "Грузинска мечта" заяви, че е решила "безусловно да оттегли законопроекта, който е подкрепяла без резерви". Тя посочи като основание необходимостта от успокояване на "конфронтацията" в обществото, предаде Reuters. Законопроектът предвиждаше грузинските организации, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти", а за неспазване на изискването да има глоби. По-рано управляващата партия каза, че е необходимо да бъдат разкрити критиците на Грузинската православна църква – една от най-влиятелните институции в страната. Противниците на законопроекта, сред които президентката Саломе Зурабишвили, го сравниха с руски закон от 2012 г., използван срещу несъгласните с властта. Според грузинското правителство предложеното законодателство е разработено по модела на американски закон за чуждестранните агенти, приет през 1930-те години. Законопроектът ядоса поддръжниците на членството на Грузия в Европейския съюз. Служители от ЕС разкритикуваха предложеното законодателство и заявиха, че то може да затрудни пътя на страната към приемане в общността. Парламентът даде първоначално одобрение на законопроекта във вторник, но това доведе до протести същия ден, както и вчера, припомня БТА. Някои демонстранти хвърляха запалителни бомби, камъни и пластмасови бутилки срещу полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ, светошумови гранати и водно оръдие, за да разпръснат протестиращите. Според вътрешното министерство са били арестувани 77 души при протеста във вторник.