COVID-19 и свързаните с пандемията ограничителни мерки удариха туристическата индустрия изключително силно. Може би единствено самолетните компании пострадаха повече, но всъщност двете тенденции са взаимосвързани. И точно когато с падането на всички мерки се очакваше Ренесанс на туризма, войната в Украйна и променената икономическа и геополитическа обстановка попречиха тези прогнози да станат факт.

Въпреки това Европа си остава също толкова интересно място за разходка със своята историческа достолепност, примесена с разнообразни култури, вкусове, архитектурни стилове, социални общности и природни пейзажи.

Дългите месеци на изолация накараха много хора да си обещаят, че ще направят поне едно пътешествие след края на пандемията. Дори такива, които преди това не са смятали, че си заслужава да заделят пари за подобни приоритети.

Затова и експертите на Planet Travel Advisor правят класация на най-добрите места в Европа, които туристите могат да посетят през 2023 и 2024 г. А те определено разбират от това.

Колмар, Франция

На първо място в списъка на Planet Travel Advisor е френският град Колмар. Известен като столица на елзаските вина и като цяло топ туристическа дестинация, градът е подходящ за любителите на културата, музиката и добрата храна.

Pexels

Друга положителна страна на Колмар е, че е подходящ за посещение по всяко време на годината – през зимата с впечатляващите си коледни базари, а през пролетта – с богатата си културна и музикална програма.

Относно останалите сезони, Колмар е най-слънчевия град във Франция с 300 слънчеви дни в годината, посочват от специализираната туристическа платформа.

Атина, Гърция

Превръщайки традициите в нещо модерно във всеки бар, ресторант, музей или магазин, гръцката столица защитава името си на една от люлките на цивилизацията. Всъщност от платформата определят Атина като един „динамичен, светъл и открит музей“.


Pexels

Атина е интелектуален център на стария свят, който предлага зашеметяващи гледки към Средиземно море. Не на последно място, гръцката столица е световен кулинарен център.

Тбилиси, Грузия

Столицата на Грузия е един изключително модерен град и перфектна дестинация за любителите на културата, гастрономията, архитектурата и разнообразието, категорични са експертите на Planet Travel Advisor.


Pexels

В Тбилиси си дават среща средновековната архитектура, модерните бизнес центрове, неокласическите сгради и социалистическият реализъм, а едно от най-впечатляващите места е статуята на Картлис Деда (Майка Грузия) – защитник на града. Разположена в най-високата част на града, от нея се открива гледка към редица исторически обекти като Моста на мира и църквата Метехи.

Виена, Австрия

От Planet Travel Advisor определят Виена като една от европейските „столици на любовта“, заедно с Рим, Париж, Прага и Брюж. Австрийската столица е подходяща за семейства и двойки, тъй като е един от най-сигурните градове в Европа.

Освен това градът е известен със своите традиции във винарството и гастрономията. Да не говорим за класическата музика и архитектурата. Картината допълват множество елегантни заведения и ресторанти, както и неизброимо количество музеи, един от които е този на Хундертвасер.

От Австрия до Китай – най-добрите села за екотуризъм в светаUNWTO избира участниците в своя списък на база на техния устойчив подход към туризма

Кашкайш, Португалия

Кашкайш е в списъка на европейските топ предложения на туристическата платформа, която го определя като една от най-невероятните крайморски дестинации в Европа, заедно с Биариц във Франция.

Градът е разположен в метрополията на Лисабон, съвсем близо до столицата и нейното летище и още много туристически центрове със значение за световното културно наследство.

Unsplash

Португалската Ривиера е известна със своя мек климат през цялата година и предлага широка палитра от природни гледки и атракции. От бизнес срещи, през голф и водни спортове, до културни обиколки –

Кашкайш е пример за дефиниция на думата екотуризъм и почивка, базирана на активности, посочват още от Planet Travel Advisor.

Сибиу, Румъния

Румънският град Сибиу е едновременно модерна дестинация и град с 800-годишна история.

Местната икономика предлага всякакви услуги, от които може да има нужда един турист, като същевременно градът е витрина на местната кухня и култура.

Сибиу е любима дестинация за много фотографи и инфлуенсъри в социалните мрежи, посочват от Planet Travel Advisor, като добавят, че това е и единственият град в Румъния, който е оценен с три звезди Michelin.

На море през зимата – седем европейски дестинацииЮжните региони на Европа предлагат красиво небе и много слънчева светлина през цялата година

Намюр, Белгия

Белгийският град Намюр е задължителна дестинация за хората, които обичат шопинга, разходките с приятели и нощния живот, категорични са от туристическата платформа и го описват като обединяващ „белгийския сюрреализъм на Брюксел и романтиката на Брюж или Будапеща“.

Unsplash

Градът е гостоприемен, има обширна културна програма и е един от най-динамичните белгийски центрове, пълен с магазини, барове и спортни игрища.

Риека, Хърватия

Риека е един от най-елегантните и посещавани европейски градове. Особено от хора, на които им е писнало от добре познатите туристически дестинации и търсят нещо различно. Третият по големина град в Хърватия беше обявен за Европейска столица на културата през 2020 г. заради факта, че съчетава традиции, история и прогрес, смятат от Planet Travel Advisor.

Градът също така е известен със своите карнавали и музикални събития.

Париж, Франция

Тази класация, разбира се, няма как да мине без френската столица Париж. Въпреки че е известна приказката, че градът е най-красив през пролетта, всъщност той е подходящ за туристическа обиколка по всяко едно време на годината.

Pixabay

Музеи, архитектурни образци от различни епохи, църкви и катедрали, разположени до модерни барове и уютни ресторантчета – Париж комбинира най-добрите страни на Рим и Берлин, посочват от Planet Travel Advisor.