В търговските вериги вървят промоции с намаление на цените на храните и стоките от първа необходимост с 25-27%. Това коментира пред медиите служебният премиер Гълъб Донев.

Според него, контролът по покачването на цените дава резултат.

"Това, което се наблюдава като практика вече в редица търговски вериги в техните магазини е това, че те поставят трайно промоции с намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти, и то тези. които са от първа необходимост и които най-много засягат българските граждани, които са с ниски доходи", заяви премиерът, цитиран от БНР.

Той е категоричен, че проверките ще продължат.

"Контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, към ценообразуването, към качеството на храните, към това да се гарантира съответното качество и здравословната храна от фермата до магазина, съответно до трапезата, извършват своите проверки. Наложени са вече няколкостотин глоби, санкции на различни търговци. Предстоят още срещи с представителите на търговските вериги, с производителите, предстои внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и да регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина със съответните електронни етикети, така че да може да бъде проследено по веригата кой какви надценки къде слага", каза премиерът.

Цените на храните се качват още: Зеленчуците са поскъпнали най-много Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 0,86 на сто до 2,472 пункта.

Междувременно от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направиха изненадваща проверка в търговски обект в квартал "Факултета" в София и установиха около 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изтекъл срок на годност и 5-6 опаковки моцарела с наскоро изтекъл срок на годност – преди около ден-два.

Проверката продължава и по отношение на етикетиране, срокове за съхранение, а глобата за изтекъл срок на годност е между 2000 и 4000 лева, уточни експертът от БАБХ д-р Галя Викьова, цитирана от БТА.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев заяви, че Комисията проверява това, което е обявено като промоция в брошурите и дали се получава по-висока цена, когато се заплаща на касата.

"Ако се окаже, че има имитиращи продукти, които се продават като сирене или кашкавал, това дава всички предпоставки Комисията да разсъждава в посока на нелоялна търговска практика и то за продукти, за които данните на Министерството на земеделието показаха, че има близо 100% разлика между цена на производител и цена на търговец", допълни Алипиев.

Той обобщи, че досега са направени над 570 проверки, като около 520-530 са установените нарушения. От тях 218 са случаите, които ще бъдат разгледани като нелоялни търговски практики. Според него това е един от основните проблеми на пазара и реално е предпоставка за изкуствено завишаване на цените. Близо 300 са по-леките административни нарушения.

Над 90% е надценката на храни в търговските вериги. И всичко е законноНелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас.

Председателят на КЗП коментира, че броят на нарушенията си върви "ръка за ръка" с броя на проверките.

При констатиране на нелоялна търговска практика максималният размер на санкцията е до 50 000 лева.

Според Алипиев трябва да се помисли върху това санкцията да бъде процент от оборота. Подобна е практиката в по-голямата част от страните членки на ЕС, изтъкна председателят на КЗП.