Инвеститорите обърнаха гръб на акциите на SVB Financial Group и редица други американски банки, след като Silicon Valley Bank, една от най-големите финансови институции в САЩ, с изключително значение за технологичната индустрия, обяви загуби от близо 2 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal.

До загубата на SVB се стига след продажба на активи заради по-голям от очаквания спад на депозитите. В резултат на това, четирите най-големи банки в САЩ са загубили 52 млрд. долара от пазарната си стойност в рамките на един ден.

Банковият индекс KBW Nasdaq отбелязва най-големия си спад, откакто пандемията разтърси пазарите преди почти три години. Акциите на SVB, компанията майка на Silicon Valley Bank, се сринаха с повече от 60%, след като тя оповести загубата си и се опита да набере 2,25 млрд. долара свеж капитал чрез нова продажба на акции, поясняват от WSJ и дават пример с големи и малки банки, чиито акции са се обезценили:

PacWest Bancorp - спад с 25%, First Republic Bank - 17%, Charles Schwab - 13%, U.S. Bancorp - 7%, а най-голямата американска банка - JPMorgan Chase & Co. - 5,4%.

Според анализаторите този тежък за американската банкова система четвъртък е поредната последица от агресивната кампания на Федералния резерв за контрол на инфлацията. Повишаването на лихвените проценти доведе до спад в стойността на съществуващите облигации с по-ниски плащания, а банките държат много от тях, включително съкровищни облигации, и сега са изправени пред гигантски загуби от нереализирани печалби.

Silvergate е първата традиционна банка, жертва на криптоиндустрията Калифорнийската кредитна институция закрива дейността, след като не можа да преодолее резултатите от срива на FTX
Но големите спадове в стойността на този тип облигации не са непременно проблем за банките. Освен ако не са принудени да продават активи, за да покрият тегленията на депозити, какъвто е случая със SVB.

Случаят SVB

Късно в сряда от “банката на Силициевата долина” заявяват, че ще отчетат загуба от 1,8 млрд. долара след данъчно облагане и ще се опитат да наберат 2,25 млрд. долара чрез продажба на комбинация от обикновени и привилегировани акции.

Активите и депозитите на банката почти се удвояват през 2021 г., като голяма част от тях SVB влага в американски съкровищни облигации и други дългови ценни книжа, издавани от правителството. Скоро след това обаче Фед започва да повишава лихвените проценти, което засяга технологичните стартъпи и компаниите, разчитащи на рисков капитал, които Silicon Valley Bank обслужва.

Според източници на WSJ в този момент някои инвеститори са посъветвали стартъпите да изтеглят парите си от SVB, позовавайки се на опасения за нейната ликвидност.

"Нямаме конкретна информация за това, което се случва в SVB. Но винаги, когато чуете проблеми с платежоспособността в някоя банка и това може да се счита за достоверно, трябва да го приемете сериозно и да дадете приоритет на интересите на вашия стартъп, като не правите повече от 250 хил. долара експозиция там. Не забравяйте, че вашият стартъп загива, когато парите ви свършат по някаква причина", пише Гари Тан, президент на стартъп инкубатора Y Combinator до участниците в програмата, цитиран от изданието.

През февруари Федералната корпорация за застраховане на депозитите обяви, че към 31 декември загубите от нереализирани печалби на американските банки от ценни книжа, налични за продажба и държани до падеж, възлизат на 620 млрд. долара, което е с 8 млрд. долара повече от предходната година.