Сайтът, от който потребителите ще могат да се информират за цените на едни и същи продукти в България и в чужбина – например Франция, Австрия, Германия, ще бъде готов през следващата седмица. Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев, цитиран от БНР. Търговските вериги също ще бъдат поканени да публикуват своите цени, разговорите с тях ще продължат, допълни той.

По думите му, над 500 проверки са извършени до момента в търговската мрежа. В последните години не са правени толкова проверки, колкото сега, за по-малко от два месеца, допълни още Алексиев.

На базата на тези резултати държавните власти са подготвили промени в нормативната база, за да може на първо място да се осветли ценообразуването, да бъде контролирано и процесът да гарантира, че няма да се стига повече до "такива наистина нелоялни търговски практики, до генериране на свръхпечалби, необосновани, както и пълна защита на потребителя, и пак казвам, осветляване на целия процес", обясни Алексиев.

В чуждата кошница: Ще следим храните в чужбина, за да борим спекулата у насТърговските представители на България ще събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти в чужбина

В момента текат проверки и на НАП, а целта им е да се проследи дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят печалбите си навън.

Цените се проверяват във всички области и има статистика за цените за всяка конкретна област, категоричен е министърът. "Да, в някои градове, като Варна, Бургас, София, са малко по-високи цените.", призна той.

Прокуратурата изиска в спешен порядък информация за мерки срещу инфлациятаИнформация е изискана от най-важните държавни органи за контрол на цените

В същото време, вчера (9 март) стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала във връзка с предприети или предлагани от държавните органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените на основните потребителски стоки у нас. Информация е изискана от Съвета за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите. Поисканата информация следва да бъде изпратена в спешен порядък, допълват от ВАП.

В зависимост от получените сведения прокурор ще прецени има ли необходимост от допълнителна информация и от други държавни органи. В случай, че се установят незаконосъобразни актове, ще се извърши преценка за протестирането им пред съответен съд.

Над 90% е надценката на храни в търговските вериги. И всичко е законноНелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас.

Тенденцията за неконтролируемо поскъпване на основните хранителни продукти присъства и в последните статистики на Евростат. Пример за това са данните на статистическата служба от днес (10 март) относно цените на яйцата, които се повишават средно с 30% в сравнение с януари 2022 г. България е на четвърто място сред страните от Евросъюза, в които през януари 2023 г. яйцата са поскъпнали най-много спрямо първия месец на предходната година (+72,4%, по предварителни данни), цитира данните БТА.

Най-висок ценови ръст при яйцата е отчетен в Чехия (+85 на сто), следвана от Унгария (+80 на сто) и Словакия (+79 на сто). На другия полюс са Германия и Люксембург (по +18 на сто), и Австрия (+19 на сто), в които годишното поскъпване на яйцата, макар и да е най-малко сред страните от ЕС, също е съществено, отбелязва Евростат.