Потокът от пари в технологичната стартъп сцена през последните години доведе до постоянни предупреждения за наближаващо бедствие. Най-често сценариите се базираха на срива, ударил Силициевата долина в началото на века, когато блъсканицата в стремеж да се спечели от ранния интернет доведе до огромни свръхинвестиции.

Може със сигурност да кажем обаче, че нито един от сценариите за бедствия не предвиждаше вида финансова имплозия, която удари тази седмица в SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, пише Ричард Уотърс за Financial Times.

Като финансова институция, за която се смята, че работи с половината от местните технологични стартъпи, нейният колапс представлява очевидна заплаха. Това накара ръководителя на Y Combinator, най-изтъкнатият акселератор в Сан Франциско, да предупреди в петък, че стартиращите компании в Силициевата долина може би са изправени пред опасност от екзистенциална заплаха.

Четирите най-големи банки в САЩ загубиха $52 млрд. пазарна стойност Банковият индекс KBW Nasdaq отбелязва най-големия си спад, откакто пандемията разтърси пазарите преди почти три години

В много отношения това изглежда като позната приказка в банковия свят:

В стремежа си към по-висока възвръщаемост, SVB не успя да забележи това, което в ретроспекция изглежда като очевиден недостатък в управлението на риска.

Активите ѝ скочиха почти три пъти в рамките на три години, тъй като в стартиращи компании се изливаше постоянно капитал и той на свой ред беше депозиран в банката.

SVB вложи голяма част от тези пари в облигации с дълъг матуритет, преследвайки по-висока възвръщаемост. Когато лихвените проценти се повишиха, пазарната стойност на тези инвестиции спадна сериозно, оставяйки банката със загуби, които на хартия възлизаха на 15 млрд. долара в края на миналата година, отбелязва авторът на FT.

Вместо да продаде облигациите и да понесе удар, SVB се надяваше да успее да задържи портфейла си от облигации до падеж, за сметка на по-ниска рентабилност и по-ниски нетни лихвени маржове дотогава. Планът можеше да проработи. Но тази седмица стана ясно, че стартиращите клиенти на банката, изправени пред по-трудни времена, са започнали да изтеглят парите си, принуждавайки я да продава инвестиции и да записва загуби.

Съобщението им че заради това ще имат нужда да съберат допълнителен капитал доведе до страх и бягство от страна на вложителите: До петък сутринта регулаторите трябваше да се намесят и да затворят SVB.


Срив на акциите след колапса на SVB и доклада за работните места в САЩ S&P 500 завърши надолу с близо 5% на седмична база - най-лошият му резултат от септември

Приближавайки към уикенда, беше невъзможно да се каже колко дълбоко този финансов шок ще удари технологичните стартиращи фирми с депозити, които сега са замразени.

Капиталовите резерви на SVB в края на миналата година бяха приблизително достатъчни, за да поемат условните загуби на този етап.

Дори и след още 1,8 млрд. долара, отчетени тази седмица, загубите изглеждаха скромни в контекста на общата депозитна база, която през декември възлиза на 173 млрд. долара (въпреки че 42 млрд. долара излетяха през вратата само в четвъртък).

И все пак загубите могат да ескалират, тъй като регулаторите извършват принудителна продажба на активите на банката. Още по-сериозен за много стартиращи компании е рискът така необходимите им пари да бъдат заключени за неопределено време, оставяйки ги неспособни да изпълняват незабавни ангажименти като заплати на персонала и така принуждавайки някои да затворят врати.

Не липсват хора, които се опитват да превърнат това в приказка за морала на Силициевата долина, коментира Уотърс.

За някои това е още един пример за високомерието на технологичния свят и доказателство, че добрите времена оставиха технологичната индустрия сляпа за някои много реални рискове. Защо например, публична компания като водещата в стрийминг дистрибуцията Roku остави 487 млн. долара на депозит в това, което доскоро едва се броеше за средна банка в САЩ?

За други последиците от колапса на SVB са напомняне за това как Силициевата долина, която обикновено се бори усилено, за да избяга от тежката ръка на правителствената регулация, сега бърза да поиска от Вашингтон подкрепа, когато настъпи кризата.

Гари Тан, шефът на Y Combinator призова технологичните предприемачи да пишат до местните си представители в Конгреса, настоявайки за незабавна помощ от правителството.

За първи път Силициевата долина формира под 20% от стартъп сделките в САЩВлиянието на технологичния център върху стартиращите фирми и рисковия капитал намалява, тъй като стартъпите вече се появяват на все повече места в САЩ.

До края на деня в петък соченето с пръст също беше започнало.


Бягството на депозити от банката, което срина SVB, се представи като пример за стадното поведение, често приписвано на технологичните инвеститори.

Редица фирми за рисков капитал призоваха компаниите, в които са инвестирали, да извадят парите си от SVB, след като банката заяви, че се стреми да набере повече капитал, посочва авторът на FT. Той цитира съдружник във фонд за рисков капитал, според когото подобни тегления са причинили кризата, която е напълно предотвратима.

Междувременно няколко фонда за рисков капитал се обединиха, за да обещаят, че ще застанат зад SVB в бъдеще, ако някоя институция се намеси, за да го спаси - въпреки че редица от известните имена от Силициевата долина не бяха в групата.

Тези действия на VC сектора пък доведоха до лошото усещане, че ако SVB фалира нещо незаменимо може би ще бъде загубено.

Един инвеститор описа банката като "лявата сърдечна камера" на финансовата сцена в Силициевата долина – не толкова видима, колкото фондовете, които доставят рисковия капитал, но от жизненоважно значение за гладкото функциониране на сектора.

Тя е основана преди 40 години, за да запълни празнотата, оставена от големите банки, които често се провалят в процеса на кредитирането на стартиращи компании.

Фондовете за рисков капитал, които се обединиха в петък вечер, се надяват, че не е твърде късно да съживят банката. Но ако се окаже че е, Силициевата долина ще загуби институция, която е изиграла важна роля за нейния възход.