Срив на акциите след колапса на SVB и доклада за работните места в САЩ

1890
Срив на акциите след колапса на SVB и доклада за работните места в САЩ

© Getty Images / Кадър от сутрешната търговия на Нюйоркската фондова борса

Американците акции се сринаха в петък, докато инвеститорите търсеха сигурни убежища, обезпокоени за здравето на финансовата система на САЩ и силния доклад за работните места, който даде смесени перспективи за бъдещия курс на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.
 
Акциите първоначално се поколебаха, след излизането на данните за работните места. Разпродажбите се задълбочиха, след като Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ пое активите на Silicon Valley Bank. 
 
Затварянето на SVB от регулатора отбелязва най-големия банков фалит от краха на Washington Mutual в разгара на финансовата криза от 2008 г. 
 
SVB имаше активи за 209 млрд. д. и 175,4 млрд. д. депозити към момента на фалита, посочва комисията в изявление. Засега не е известно колко от депозитите са над застрахования лимит от 250 000 долара.  
 
Големите банки в САЩ вече бяха загубили милиарди пазарна стойност в четвъртък, след като проблемите на SVB за първи път предизвикаха по-широки опасения за здравето на финансовия сектор, отбелязва The Wall Street Journal.
 
 
S&P 500 затвори с 56,73 пункта, или 1,4%, до 3861,59. 
 
Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average падна с 345,22 пункта, или 1,1%, до 31909,64. 
 
Nasdaq Composite загуби 199,47 пункта, или 1,8%, затваряйки на 11138,89. 
 
Нагласите на инвеститорите като цяло се влошиха през последните дни, като S&P 500 завърши надолу с близо 5% на седмична база, което е най-лошият резултат за индекса от септември 2022 г., отбелязва още WSJ. 
 
 
Според правителствения доклад от петък американските работодатели са разкрили нови 311 000 работни места през февруари. Това е по-малко от съответния брой през януари, но повече от очакванията на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, както и достатъчно, за да поддържа натиска върху Фед да повишава агресивно лихвените проценти, за да противостои на инфлацията.
 
Президентът на Фед Джером Пауъл заяви пред Конгреса тази седмица, че институцията вероятно ще засили ускори повишаването на основните лихви, ако фактори като стабилността на икономиката и устойчиво високата инфлация се запазят. Затегнатият пазар на труда обикновено води до повишаване на заплатите в някои фирми, а те от своя страна прехвърлят своите по-високи разходи за труд върху клиентите чрез повишаване на крайните цени.
 
 
В същото време според публикуваните в петък данни, коефициентът на безработица в САЩ се е повишил до 3,6%, оттласквайки се от достигнатото 53-годишно дъно от 3,4% през януари, тъй като повече американци са започнали да търсят работа и не всички от тях са намерили такава. Ръстът на заплатите също е под очакванията.
 
На този фон някои инвеститори продължават да се надяват, че Фед може да облекчи темпото на повишаване на лихвите, тъй като ръстът на заплатите е основен фактор за инфлацията.
 
„Фед вече разполага с много ясни доказателства, че повишенията на лихвите започват да хапят“, каза Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management. Въпреки че това не е достатъчно, за да спре централните банкери, те все пак ще вземат тези данни под внимание, добавя той. 
 
Междувременно доходността на държавните облигации се срина, което също е индикация, че трейдърите очакват Фед да намали лихвените проценти преди края на годината, коментира WSJ. Доходността на 2-годишните книжа спадна с 0,314 процентни пункта до 4,586%, което е най-големият спад за един ден от септември 2008 г.

Истинската опасност за акциите е дългосрочното лихвено повишениеФевруари охлади очакванията на инвеститорите

Неволите на SVB също подчертават по-широкото въздействие, което Фед оказва с увеличаването на лихвените проценти върху икономиката и по-специално върху банките, казва Алтаф Касам, ръководител на инвестиционната стратегия и изследвания за Европа, Близкия изток и Африка в State Street Global Advisors.
 
В банковия сектор най-сериозен спад записаха акциите на PacWest Bancorp, която се срина с 38%, и Western Alliance Bancorp, която падна с 21%. Signature Bank, First Republic Bank и Charles Schwab Corp. бяха трите най-зле представили се в S&P 500, като всички се сринаха с повече от 10%.
 
Основните европейски борси също затвориха с понижение последната за седмицата сесия, след панически разпродажби на акции от страна на инвеститорите в банковия сектор.
 
Европейските банки загубиха цели 3,9% от капитализацията си, а секторът на финансовите услуги изтри 2,8%, съобщи CNBC. 
 
Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 6,22 пункта или 1,35%, като всички сектори и основни борси бяха на отрицателна територия. Индексът, включващ европейските банки Euro Stoxx Banks се понижи с почти 4% при затварянето на пазара. Най-сериозен спад, с цели 7%, записаха акциите на Deutsche Bank, испанската Banco Sabadell изгуби над 5%, френската Societe Generale изтри 4,7%, а нидерландската ING - 4,8%. 
 
Лондонският FTSE 100 се понижи с 131,63 пункта или 1,67% до 7748,35 пункта.
Във Франкфурт DAX отчете спад с 205,24 пункта или 1,31% до 15 427,97.
Парижкият CAC 40 загуби 95,21 пункта или 1,3% до 7220,67 пункта.
Миланският FTSE MIB изтри 428,57 пункта или 1,55% до 27 281,96 пункта.
 
В Хонконг индексът Hang Seng падна с 3%, докато в Япония Nikkei 225 се понижи с 1,7%. Китайският Shanghai Composite Index падна с 1,4%.
 
На стоковите пазари суровият петрол Brentсе повиши с 1,5% до 82,78 долара.

Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg