Почивката по Великден тази година ще е на цената за уикенд престой в балнео, СПА и уелнес хотелите или в зимните курорти. Спрямо миналата година поскъпването ще е средно с около 17%, което означава, че семейство с две деца ще трябва да си приготви около 1000 лева за четири дни в планински хотел. Това прогнозира проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред БТА.

За празника българинът ще намали количеството, но няма да направи компромис с качеството и ще похарчи между 15 и 30 на сто повече, коментира още експертът и напомни, че само за килограм агнешко на трапезата ще трябва да платим с 10 лева повече.

2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, смята Драганов. Най-голям интерес у нас има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за гости.

Как празнуват Великден по света?Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета - това са символите на светлия празник. Но всяка страна го отбелязва по свой начин

В чужбина за предстоящите празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се очаква да има около 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с около 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени между страните от ЕС и извън Общността.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани, основно от съседните ни държави - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, каза Драганов. Очакват се посещения и от Германия, Австрия, Испания, Италия - навсякъде, където сме се сродили, отбеляза Драганов и допълни, че през последните години има голям интерес към посрещането на този празник в България.

По традиция, в морските курорти най-много ще са румънските граждани, като при хотелите, които работят целогодишно и предлагат балнео, спа и улеленс, се очаква 100% заетост както от чужденци, така и от българи.

Българите увеличават честотата на кратките пътуванияГермания е дестинацията, до която са пътували най много българи през изминалата година (24%), а второто място си поделят Обединеното кралство и Италия (17%)

Относно летния сезон, чуждестранните туроператори посочват ръст от 20% в ранните записвания спрямо същия период на миналата година, но статистиката отчита огромен интерес към записванията в последния момент, което означава, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надхвърлят 35%.

Миналата година страната е отчела много доволни туристи заради комбинацията от топло и дълго лято и при не много високи цени на почивката. Това лято трябва да бъдем много внимателни по отношение на качеството на туристическия продукт, за да се запази тенденцията да отчитаме доволни туристи, коментира експертът.

128.8% ръст на посещенията на чужденци у нас през априлПътуванията на български граждани в чужбина през април 2022 г. са 590.5 хил., или със 117.7% над регистрираните през април 2021 г.

България е в брошурите на големите европейски туроператори от 2021 г. с 30% по-високи цени на почивките и на тези ценови равнища се предлага вече трета година. Това е едно от обясненията за отчетения ръст на ранните записвания, именно заради гарантираните цени при договори, сключени през 2021 г., отбеляза Драганов и допълни, че при покупка на почивки в самия сезон очаквано цените ще са актуалните за Лято 2023 г.