Заради стачките на боклукчиите във френската столица по улиците са натрупани чували с вонящи боклуци, които могат да предизвикат нашествие от плъхове, пише Politico.

През уикенда чувалите образуваха купчини отпадъци до раменете, особено в райони с много ресторанти, защото градските сметосъбирачи стачкуват от 6 март в знак на протест срещу противоречивата реформа на френската пенсионна система, подкрепяна от президента Еманюел Макрон.

Реформата би увеличила възрастта за пенсиониране на сметосъбирачите от 57 на 59 години. В момента те могат да се пенсионират по-рано с намалени обезщетения заради трудността на работата им, която се отразява на продължителността на живота им.

Вследствие на това около 5600 тона несъбрани отпадъци лежаха по улиците на столицата в понеделник - осмият ден от стачката - според кметството на Париж, цитирано от AFP.

„Гадно е, не е красиво и мирише“, казва 23-годишната Матилд Бойер, която живее в южния 15-ти район. Въпреки че се тревожи за санитарните рискове, Бойер казва, че разбира каузата на боклукчиите и че техният труд – както и правото на достоен живот и пенсия – трябва да бъдат уважавани.

Плъхове в Париж

Хората обаче не се притесняват само от торбите с боклук – истинският проблем е, че Париж, както повечето големи градове, гъмжи от плъхове.

На всеки човек, живеещ в Париж, има 1,5 - 1,75 плъха, което накара Френската национална академия по медицина да издаде предупреждение миналия юли относно „заплахата за човешкото здраве”, породена от плъховете и болестите, които те могат да предадат на хората, отбелязва Politico.

Въпросът предизвика политически спорове през уикенда, след като кметовете на няколко парижки района заявиха, че стачката заплашва да се превърне в голям риск за общественото здраве и призоваха кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, да предприеме действия.

Спорът ескалира в неделя вечерта, когато министърът на транспорта - и кандидат-кмет на Париж - Клеман Бон обвини кметството за ситуацията.

„Седми ден без сметоизвозване. Смрад и гниене“, писа Бон в Twitter, където е качил снимки, показващи кофи, препълнени с торби за боклук.

„Пореден пример за бездействието и презрението към парижани“, добави той, което накара офиса на Идалго да отговори.

„Гниенето е това, което характеризира вашата визия за социален диалог“, каза заместник-кметът Антоан Гийо. „Ако наистина се притеснявате за парижаните и французите, оттеглете несправедливата си пенсионна реформа, която те масово отхвърлят.“

В интервю за френската телевизия в понеделник сутринта говорителят на правителството Оливие Веран също обвини Идалго: „Какво е посланието, изпратено от кмета на Париж? От нея зависи да го изясни с парижани“, каза Веран.

Според всекидневника Le Parisien стачката ще продължи поне до сряда, когато представителите на профсъюзите трябва да гласуват дали да я удължат.

Синдикатите вече заявиха, че ще продължат да стачкуват, докато правителството не оттегли своята пенсионна реформа, която има за цел да увеличи законовата възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

С поредица от парламентарни гласувания, насрочени за сряда и четвъртък, реформата може да бъде официално приета до края на седмицата.

Междувременно парижани са готви да изтърпят боклука.

„Не е особено приятна гледка, но това е и целта на стачката“, казва 28-годишният Гийом Мейние. Той добавя, че не се тревожи особено за плъховете, защото те вече са били „доста голям брой“ в нормални времена“ и „няма да започнат да се събират и да нападат хора“.

Ако все пак плъховете излязат, това може малко да разклати нещата, добавя гражданинът на Париж.