Специалният прокурор по делото срещу Алек Болдуин за непредумишлено убийство се оттегля от съдебния процес, след като адвокатите на актьора заявиха, че конституцията на Ню Мексико не позволява да бъде едновременно магистрат и щатски законодател.

Това е сериозна пречка в делото срещу Болдуин и съподсъдимата Хана Гутиерес-Рийд за трагичния инцидент през октомври 2021 г., при който операторката Халина Хътчинс беше простреляна смъртоносно на снимачната площадка на филма "Rust", допълва CNBC.

"След дълъг размисъл взех трудното решение да се оттегля като специален прокурор по делото "Rust". заяви в изненадващото си изявление Андреа Риб, специалният прокурор.

"Моят приоритет в този случай - както и във всеки случай, който съм водила през 25-годишната си кариера - беше справедливостта за жертвата. Стана ясно обаче, че най-добрият начин, по който мога да гарантирам, че правосъдието ще бъде изпълнено в този случай, е да се оттегля, за да може прокуратурата да се съсредоточи върху доказателствата и фактите, които ясно показват, че пълното пренебрегване на основните протоколи за безопасност е довело до смъртта на Халина Хътчинс", каза тя.

За кожата на един актьор: Ще се отърве ли Алек Болдуин от затвораПрокурорите от щата Ню Мексико се отказаха от усилията си да искат петгодишна присъда

Решението на Рийб да си направи самоотвод дойде след седмици на съпротива от нейна страна и от прокурора на Първи съдебен окръг Мери Кармак-Алтуис, която я е назначила. "Няма да позволя въпросите за работата ми като законодател и прокурор да замъглят истинския проблем", подчерта Рийб.

Адвокатите на Алек Болдуин подадоха миналия месец молба до съдията да отстрани Рийб от делото, твърдейки, че конституцията на Ню Мексико изрично забранява на магистрати да заемат такава длъжност в един съдебен окръг, докато изпълняват правомощията си в друг.

На 6 март Рийб и окръжният прокурор подадоха молба, с която отхвърлиха този аргумент. При така развилите се събития обаче, остава неясно дали по делото ще бъде назначен нов специален прокурор.

Алек Болдуин е бил „разсеян“ на тренировките за Актьорът получи две обвинения в убийство по непредпазливост

По време на изслушването миналата седмица адвокатите на Болдуин заявиха, че пистолетът, с който е убита Хътчинс, е бил унищожен в процеса на разследването. Прокурорите отрекоха това твърдение, като отбелязаха, че оръжието е претърпяло вътрешни повреди по време на първоначалното разследване на ФБР, но не е унищожено и фигурира сред доказателствата.

Към настоящия момент на Алек Болдуин са повдигнати две обвинения в неумишлено убийство, за които се предвижда 18-месечна присъда.

Асистент-режисьорът на "Rust" Дейвид Холс, който също беше сред обвиняемите, подписа споразумение за признаване на вина в небрежно използване на смъртоносно оръжие, след което получи условна присъда и шест месеца пробация.

Алек Болдуин заведе дело срещу четирима души от екипа на филма RustБолдуин посочва в иска си хората, отговарящи за оръжията и реквизита на снимачната площадка

Алек Болдуин и другите продуценти на "Rust" са в процес и на още едно дело, но този път гражданско, заведено от майката, бащата и сестрата на Хътчинс през февруари.

Междувременно стана ясно, че снимките на уестърн проекта „Rust” ще бъдат подновени тази пролет, а Алек Болдуин ще остане продуцент и изпълнител на главната роля.