Висши републиканци, включително някои от потенциалните съперници на Доналд Тръмп за президентската номинация на партията през 2024 г., побързаха да го защитят, след като бившият президент заяви, че очаква да бъде арестуван следващата седмица.

В събота Тръмп обяви в социалната си мрежа Truth Social, че във вторник ще бъде арестуван по наказателно дело в Ню Йорк.

Става дума за плащането от 130 000 долара, което порно звездата Сторми Даниълс твърди, че е получила по време на изборите през 2016 г., целящо да я разубеди да заяви публично, че е имала сексуална връзка с женения Тръмп през 2006 г. – изневяра, която Тръмп отрича.

Все още няма официално потвърждение за вероятността да му бъдат повдигнати обвинения, но реакциите не закъсняха, отбелязва The Guardian.

Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

„Идеята да бъде повдигнато обвинение срещу бивш президент на Съединените щати е дълбоко обезпокоителна за мен, както и за десетки милиони американци“, каза бившият вицепрезидент републиканец Майк Пенс, който се очаква да започне кампанията си през следващите седмици.

По-рано Пенс беше по-лаконичен, като каза, че е уверен, че президентът Тръмп може да се грижи сам за себе си и че неговият фокус ще продължи да бъде върху проблемите, които засягат американския народ. Попитан в четвъртък дали Тръмп трябва да се оттегли, ако му бъдат повдигнати обвинения, Пенс отговори: „Мисля, че това е свободна държава. Всеки може сам да взема решения.“

Сегашната реакция на Пенс подчертава политическите рискове, пред които са изправени бъдещите опоненти, които искат да убедят избирателите си, че е време да се откажат от бившия президент, но и трябва да се борят с факта, че той остава най-популярната фигура в партията, коментира The Guardian.

Тръмп получи подобна подкрепа миналото лято, след като ФБР претърси клуба му в Мар-а-Лаго като част от разследване за задържане на класифицирани документи.

Доналд Тръмп съди министерството на правосъдието заради обиска в дома муБившият президент на САЩ поиска разследването срещу него да бъде замразено

Сред защитниците на Тръмп е и говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който каза, че евентуално повдигане на обвинение би било „възмутителна злоупотреба с власт от страна на радикален прокурор, който оставя жестоки престъпници да се разхождат, докато преследва политическо отмъщение срещу Тръмп“.

Маккарти каза, че ще нареди на съответните комисии, ръководени от републиканците, „незабавно да разследват дали федералните средства се използват за подкопаване на демокрацията чрез намеса в избори с политически мотивирано преследване“. Маккарти не е подкрепил кампанията на Тръмп в Белия дом, но Тръмп помогна на Маккарти да си осигури председателския пост след оспорвана кампания, изискваща множество кръгове на гласуване, припомня The Guardian.

Предшественикът на Маккарти, демократът Нанси Пелоси, каза в изявление, че „съобщението на бившия президент е безразсъдно: прави го, за да остане в новините и да подклажда вълнения сред поддръжниците си“.

„Той не може да се скрие от нарушенията на закона, които е направил, неуважението към нашите избори и подбуждането към насилие.“

Тръмп публикува за първи път във Facebook и YouTube от 2021 г. Профилът на Тръмп във Facebook и Instagram беше деблокиран от Meta в началото на тази година. Alphabet възстанови канала на Тръмп в YouTube вчера

В съобщението си в Truth Social Тръмп споменава себе си в трето лице, казвайки: „Водещият републикански кандидат и бивш президент на САЩ ще бъде арестуван във вторник.“

Говорител и адвокат на Тръмп казаха по-късно в събота, че публикацията му се основава на медийни публикации, а не на действителна комуникация с прокурорите.

В публикацията си Тръмп призовава поддръжниците си за протести, напомняйки посланията, предшествали щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., който в крайна сметка не успя да осуети удостоверяването на победата на Джо Байдън.

Тръмп посочва, че ще продължи президентската си кампания дори и да бъде обвинен.

Как се провокира граждански бунт - рецепта от БразилияВ началото на седмицата групи от граждани, определяни като крайнодесни, атакуваха президентския дворец в столицата Бразилия

Още през януари стана ясно, че окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг е направил изненадващия ход да събере разширен съдебен състав, за да изслуша доказателствата по делото Даниълс.

Порнозвездата се срещна със следователи в Манхатън по-рано тази седмица, за да обсъдят ролята на Тръмп в плащане от 130 000 долара, което тя е получила през 2016 г.

През 2018 г. федералните прокурори обвиниха тогавашния адвокат на Тръмп Майкъл Коен в престъпления, свързани с финансирането на кампанията на Тръмп, включващи плащания на Даниълс и на модела на Playboy Карън Макдугъл.

Коен се призна за виновен, че въпросните плащания са представлявали незаконен принос към предизборната кампания и беше лишен от адвокатски права. Той каза, че парите са платени по указание на Тръмп.

Федералните прокурори никога не са обвинявали Тръмп в каквото и да е престъпление.

Кевин О'Брайън, бивш федерален прокурор, казва пред The Guardian, че за обвинение в престъпление прокурорите ще трябва да докажат, че Тръмп е показал „намерение за измама” и да обвържат плащанията към Даниълс с незаконни дарения за предизборната кампания на Тръмп през 2016 г., което би било нарушение на изборния закон на Ню Йорк.

По думите на О’Брайън всякакви наказателни обвинения срещу Тръмп биха били объркани и объркващи както за избирателите, така и за потенциалните съдебни заседатели.

Тръмп вече определи разследването като "лов на вещици" и казва, че вярва, че обвинението ще му помогне в надпреварата през 2024 г.

Сенатор Линдзи Греъм, дългогодишен съюзник на Тръмп, се съгласи: „Прокурорът в Ню Йорк направи повече, за да помогне на Доналд Тръмп да бъде избран“.