В тесен семеен кръг посрещна 68-ия си рожден ден Брус Уилис. Холивудският актьор, който страда от неизлечима форма на деменция, е роден на 19 март, а тази година празникът премина под знака на огромна тъга заради прогресиращото заболяване.

Затова и тържеството, организирано от близките на звездата беше изключително скромно, но подобаващо отбелязано в социалните мрежи. В дома на Уилис освен настоящата му съпруга Ема Хеминг и двете им момичета, като скъп гост беше поканена бившата му жена Деми Мур, от която той има три дъщери.

Още в сутрешните часове, съпругата на актьора публикува трогателен пост в Instagram. В него тя описва болката и тежестта от ежедневното справяне с чувството на скръб и тъга.

"Започнах сутринта с плач, както можете да видите по подпухналите ми очи. Просто смятам, че е важно да видите всички страни на този проблем". "Хората винаги ми казват: "Ти си толкова силна. Не знам как го правиш. Не ми се дава възможност за избор. Иска ми се да имам.", признава Ема.

"Затова днес се опитвам да бъда и с двете. Скръбта е цената, която винаги ще плащам, за да знам какво е да чувстваш такава любов.", допълва тя.

Ема, която се омъжи за Брус през 2009 г., отбелязва, че трябва да бъде силна и да дава подкрепа на двете им дъщери. "Но всеки ден имам моменти на тъга, скръб, всеки ден и наистина ги чувствам дори днес, на неговия рожден ден", признава тя.

Ема публикува и второ видео със семейни спомени, запечатали радостни моменти на Брус с нея и дъщерите им, на фона на песента на Стиви Уондър "I'll Be Loving You Always". "Не знам защо си го причинявам, видеоклиповете се забиват като нож в сърцето ми", признава Ема.

Деми Мур, която запази изключително топли отношения с Брус и след развода им, също се присъедини към тържеството. Тя публикува кратко видео, на което се вижда как актьорът пее, докато духа свещичките на тортата си.

"Много се радвам, че всички празнувахме днес. Обичам те и обичам семейството ни. Благодаря на всички за любовта и топлите пожелания – ние всички ги усещаме", написа Деми Мур.

В последствие диагнозата му беше променена на фронтално-темпорална деменция. Това е нелечимо заболяване, което води до промени в личността и поведението – неадекватни или импулсивни действия, пасивност, както и до езикови и умствени проблеми, физическа слабост и загуба на контрол.

Страдащите от подобни заболявания имат нужда от подпомагане във всеки аспект от ежедневието.

Оказва се обаче, че признаците на заболяването са били видими далеч преди хората около световноизвестния актьор да признаят за проблема. И така Уилис е продължил е да работи поне три години, въпреки че не е бил особено адекватен, а в някои случаи – може би дори опасен.

През трите години преди да се съобщи за болестта му Уилис се е снимал в общо 22 филма, пише DailyMail.

Повечето са неособено успешни заглавия, но пък за всяко участие му е било плащано.

„Аз какво правя тук?“ - как болният от деменция Брус Уилис е снимал филмиОказва се, че признаците на заболяването на актьора са били видими далеч преди хората около него да признаят за проблема

През цялото време режисьори и сценаристи са молени ролите и диалозите на Уилис да бъдат съкращавани до минимум, за да не бъде натоварван прекалено.

И за всички е било видно, че той вече не е в състояние да работи.

Последният филм преди оттеглянето на Уилис е Paradise City. В него той играе с Джон Траволта и Стивън Дорф, а историята изобилства от екшън елементи и много стрелба, както почти всека лента в професионалната биография на звездата.