С дългата си история на спечелени трофеи, с възкръсването на отбора след самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 г. и с над 1 милиард фенове по целия свят, Манчестър Юнайтед е "може би най-ценният спортен и дори културен актив на Великобритания", казва Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в SKEMA Business School.

Затова, когато американските собственици на Юнайтед – семейство Глейзър – които купиха отбора през 2005 г., обявиха преди почти 4 месеца, че обмислят продажбата на клуба, това предизвика многомилиардна надпревара на наддаване, която засяга не само футбола, но и финансовия сектор и геополитиката.

Новината доведе до повишаване на цената на акциите от 13,03 долара на 21 ноември до 52-седмичен връх от 27,34 долара на 16 февруари. След появата на информации, поставящи под въпрос реалната стойност на клуба обаче акциите отново започнаха да падат, отбелязва CNN.

И така, какво ще се случи със световноизвестния клуб през следващите седмици, защо възможната му продажба е толкова важно събитие и могат ли Глейзър, след всичко това, да останат негови собственици?

Кой участва в надпреварата?

Въпреки всички циркулиращи слухове в момента има само двама потвърдени кандидати за клуба: британският милиардер Джим Ратклиф и катарският банкер Шейх Джасим Бин Хамад Ал Тани.

И двамата потвърдиха намеренията си публично, преди крайният срок от 17 февруари, определен от Raine Group - банката, която се занимава с продажбата.

Появиха се съобщения, че и представители на Саудитска Арабия също са се включили в надпреварата, докато базираните в САЩ хедж фондове Elliott Investment Management и Ares Management Corp са представили свои собствени предложения, предлагайки финансиране на сделката, съобщиха Telegraph и Reuters.

Самите Глейзърс, дълбоко непопулярни сред феновете на Юнайтед, тъй като тяхното изкупуване на клуба със заемни средства го обремени с нетен дълг от 626 милиона долара, държат контрола на целия процес.

В продължение на години феновете протестират срещу семейство Глейзър, организират шествия на "Олд Трафорд" и издигат "Love United, Hate Glazer" на банери по стадионите.

Връзката между феновете и семейство Глейзър е безвъзвратно разрушена, казват фенове на Юнайтед, описващи собствеността на Глейзър като "бедствие за клуба".


Getty Images

Катарският банкер Шейх Джасим, председател на Qatar Islamic Bank, официално направи оферта за "100% от" Манчестър Юнайтед на 17 февруари, посочвайки в изявлението си, че желае да "върне клуба към предишната му слава". "Офертата няма да включва никакви дългове за сметка на клуба и ще се финансира от фондацията "Девет две" на шейх Джасим. Той има намерение да инвестира във футболните отбори, тренировъчния център, стадиона и инфраструктурата, както и изживяването на феновете и общностите, които подкрепят клуба", се казва още в изявлението. Шейх Джасим е син на бившия премиер на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани и според съобщенията е дългогодишен фен на Манчестър Юнайтед. Неговата кандидатура, казва експертът по футболни финанси Киърън Магуайър пред CNN Sport, "ефективно ще направи клуба отново частен", премахвайки целия дълг и изкупувайки "не само семейство Глейзър, но и всички останали, които притежават акции в Манчестър Юнайтед".

Футбол, Формула 1 и може би Олимпиада: Как Катар и съседите му перат имиджСветовното по футбол не е единственото събитие, заради което страните от Близкия изток са обвинявани в

Защо един катарски собственик би бил спорен?

Няколко фен групи, както и правозащитната организация FairSquare, изразиха опасения относно кандидатурата на шейх Джасим .

Като член на катарското кралско семейство, връзките на шейх Джасим с правителството на страната се проверяват внимателно, откакто той обяви кандидатурата си.

Начинът, по който проф. Чадуик би характеризирал шейх Джасим, е, че той е "достатъчно далеч, за да не бъде считан за част от държавния апарат, но и все пак близо, защото в Катар има само 3000 членове на кралското семейство и той има позиция в тази йерархия“.

Въпросът за връзките или независимостта на шейх Джасим от катарската държава ще има големи последици за кандидатурата му – както по отношение на връзката му с многото обвинения за нарушени човешки права от правителството, така и по отношение на правилата за честна игра на Съюза на европейските футболни асоциации.

"За да се гарантира почтеността" на състезанията на УЕФА, включително Шампионската лига, правилата на УЕФА предвиждат, че никое "физическо или юридическо лице не може да има контрол или влияние върху повече от един клуб", участващ в състезанието.

Пари Сен Жермен, който редовно се състезава в Шампионската лига заедно с Юнайтед, е собственост на Qatar Sports Investment (QSi), суверенния фонд на страната.

Шейх Джасим заяви в изявлението си, че финансира продажбата чрез собствената си фондация, организация без никакъв дигитален отпечатък. В същото време банката, която той председателства, QIB, е отделна единица за QSi, въпреки че има някои връзки между двете организации.

Към март 2022 г. Qatar Holding LLC, инвестиционното подразделение на Qatar Investment Authority (QIA), е най-големият акционер в QIB, притежавайки 16,7% от банката, докато Насер Ал-Хелайфи, президент на ПСЖ, е член на борда на QIA.

Спазването на човешките права в Катар, особено на работниците мигранти и тези на ЛГБТК+ обществото, е подложено на критики от времето, когато страната спечели домакинството на миналогодишното световно първенство.

Еднополовите отношения са незаконни в Катар и се наказват с до 7 години затвор. Доклад на Human Rights Watch, публикуван през октомври 2022 г., документира случаи от миналия септември на катарски сили за сигурност, които произволно арестуват ЛГБТК+ хора и ги подлагат на "малтретиране в ареста".

"Има много негативни аспекти в тази кандидатура. Не мисля, че това е добре както за футбола, така и за Юнайтед", казва Ед Баркър, водещ на подкаста No Question about That пред CNN Sport. Той подчертава, че неговата гледна точка не е представителна за всеки фен.

От Rainbow Devils, официалният ЛГБТК+ Клуб на привържениците на Манчестър Юнайтед, написаха в Twitter през февруари, че "са дълбоко загрижени относно някои от офертите, които се обявяват" и вярват, че "всеки кандидат, който иска да купи Манчестър Юнайтед, трябва да се ангажира да превърне футбола в спорт за всички, включително за привържениците на ЛГБТК+, играчите и персонала".

Британският милиардер от Манчестър

Роден близо до града и обявил се за фен на Манчестър Юнайтед, Джим Ратклиф за първи път изрази интерес да купи клуба още през август, преди дори да се заговори за продажба.

Той потвърди, че той и компанията му са подали оферта "за мажоритарния пакет" в изявление, изпратено до CNN на 18 февруари.

"Виждаме нашата роля като дългосрочни собственици на Манчестър Юнайтед", се казва в изявлението, в което се говори за "модерен, прогресивен и ориентиран към феновете подход".

И още: "Искаме Манчестър Юнайтед, стъпвайки на гордата си история, да се съсредоточи върху спечелването на Шампионската лига.“

Офертата на Ратклиф за "мажоритарният пакет" ще изкупи дела на семейство Глейзър, но според експерта по футболни финанси Киърън Магуайър ще има нужда от допълнителни заеми, за да придобие изцяло клуба.

Ратклиф е мажоритарен акционер в химическата група INEOS, която вече притежава френския футболен клуб Ница, швейцарския Lausanne-Sport, колоездачния отбор Ineos Grenadiers и е основен партньор на отбора на Mercedes F1.

Кандидатурата му също е противоречива тъй като подобно на офертата на шейх Джасим повдига въпроси относно принципа на собственост на няколко клуба. Посочва се, че компанията му вече притежава два футболни отбора, въпреки че те играят в различни вътрешни лиги.

Междувременно говорител на Greenpeace заяви пред CNN: "Тревожно е, че процесът на наддаване за Манчестър Юнайтед се превърна в мръсно дерби между компании, свързани с изкопаемите горива", имайки предвид производството на "пластмаса, химикали и изкопаеми горива" от Ineos, както и приходите на QIB от нефт и газ.

"Бизнесът с петрол и газ нахлува в света на спорта, отчаяно търсейки популярни марки, зад които да скрие дейността си, разрушаваща климата", добавя говорителят. "Както и да свърши това дерби, победител няма да е климатът."

Запитан за коментар от CNN, Ineos насочва изданието към многомилиардните си инвестиции в улавяне на въглерод, съхранение на въглерод и зелен водород, както и към плановете си за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., посочва медията.


Тайният план на Саудитска Арабия за домакинство на Световното по футбол Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да инвестира в техни спортни съоръжения в замяна на обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Връзката със Саудитска Арабия


Освен тези две потвърдени оферти, има и други страни, които се интересуват от закупуване на клуба.

Базираният в САЩ хедж фонд Elliott Investment Management планира да предложи финансиране за придобиването му, въпреки че засега изключва пълно поглъщане, съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Ares Management Corp също са предложили финансиране в подкрепа на поглъщане на клуба, писа още Reuters, но един от участниците в наддаването е отказал финансирането от Арес, заради непривлекателни условия.

Множество частни компании в Саудитска Арабия също са подали собствени оферти за Манчестър Юнайтед, съобщи миналия месец Telegraph.


Безплатни полети, тайна сделка и корупционна буря: В разследването за корупция, разтърсило Брюксел, всички пътища водят до подкомисията по правата на човека на ЕП

Колко ще струва?

Въпреки че Forbes оценява клуба на 4,6 милиарда долара, третият най-ценен професионален футболен отбор в света, множество доклади сочат, че семейство Глейзър иска между 7,2 и 9,6 милиарда долара от потенциалните купувачи.


Магуайър изчислява, че настоящите оферти са "някъде в диапазона от 4,8 до 6,04 милиарда долара".

Друг клуб от Висшата лига – Челси - беше купен за 3,02 милиарда долара миналата година, с обещание за 2,1 милиарда долара допълнителни инвестиции.

Някои експерти прогнозират, че сделката за Юнайтед ще е на по-висока цена.

"Манчестър Юнайтед е много по-голям футболен клуб от Челси", добавя Магуайър. "Има по-голяма фен база. Това е много по-известна марка."

Подобно на Челси, Юнайтед също се нуждае от инвестиции, за да преустрои стадиона си "Олд Трафорд" и тренировъчното си игрище.

Какво се случва след това?

Следващите месеци със сигурност ще бъдат несигурни за феновете на Манчестър Юнайтед, тъй като Глейзър ще обмислят предложените оферти и трябва да вземат решениe дали да продадат клуба.

"Това е малко като да пуснете къщата си за продажба, но да дадете груба ориентировъчна цена", обяснява Магуайър. "Глейзър търсят между 7,2 и 9,6 милиарда долара. Вероятно тази цена няма да бъде достигната. И всичко ще опре до това какъв компромис е готов за направи всеки кандидат или какви допълнителни финансови ангажименти ще поеме".

През февруари британското правителство обяви намерението си да създаде независим футболен регулатор, който да включва "нови регулации за собствениците и директорите", но това още не е реалност.

Предложението е да се проучва почтеността, финансовата стабилност на потенциалния собственик и да се извършва надлежна проверка на източниците им на богатство. Регулаторът също така ще изисква клубовете да обявят своя "краен действителен собственик", за да увеличат прозрачността и да бъде ясно дали бъдещият собственик или директор е свързан с политически интереси.

Като се има предвид липсата на каквото и да споменаване на правата на човека обаче, изглежда малко вероятно бъдещият регулатор да провали някое от предложенията за поглъщане на Юнайтед.

"Колкото по-дълго се проточва сделката", казва Баркър визирайки летния трансферен прозорец, "толкова по-вероятно е Юнайтед да не може да прави трансферите, който клубът иска.

"Няма да има нищо положително за клуба, ако този процес се забави“, казва той.

Преустройството на стадиона и тренировъчното игрище, привличането на нови играчи и инвестициите в отбора - всичко зависи от предстоящите преговори.

Но който и да стане в крайна сметка притежател на легендарния клуб, това ще е "трудна сделка за феновете на Юнайтед", казва Алекс – водещ на подкаста American Red Devils.

"Важно е разделим собствеността на клуба и всичко друго, което той представлява", добавя той. "Наистина вярвам, че ако притежаваш Манчестър Юнайтед, твоята роля е да бъдеш пазител на клуба.“