Стачките и протестите срещу пенсионната реформа във Франция достигнаха нови нива на интензивност, след като противници на реформата в пенсионната система блокираха железопътни гари, пътища и част от международното летище "Шарл дьо Гол" в Париж, предаде DPA, цитирана от БТА.

По данни на вътрешното министерство 1,9 милиона човека са излезли да протестират в страната. Според Общата конфедерация на труда броят на участниците в протестите е бил 3,5 милиона. Около 12 000 полицаи са били изпратени да се грижат за реда по време на демонстрациите.

Полицията в столицата използва сълзотворен газ срещу демонстрантите и извърши арести. В други градове, сред които Бордо, Нант и Рен, също имаше многолюдни протести, съпроводени с напрежение.

Над 80 демонстранти са били арестувани, а 123 жандармеристи и полицаи са били ранени, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от AFP.

Стачките и протестите бяха предимно мирни седмици наред, но в последните дни има увеличаване на насилието при спонтанните демонстрации.