Доналд Тръмп избра летището в Уейко, щата Тексас за първия митинг от кампанията си за президентските избори в САЩ през 2024 г. Това беше и първата му публична изява, след като миналата седмица написа в социалните мрежи, че очаква да бъде арестуван.

Пред множеството от хиляди поддръжници, които се бяха събрали с часове по-рано, Тръмп заяви, че започналото разследване срещу него в Ню Йорк "измишльотина", а самият той е "най-невинният човек в историята на нашата страна".

Без да прилага никакви доказателства в полза на твърденията си, водещият кандидат за номинацията на Републиканската партия обвини администрацията на президента демократ Джо Байдън, че е организирала наказателното преследване, за да подкопае кандидатурата му за Белия дом.

"Използването на правоприлагащите органи като въоръжение срещу политически опоненти е нещо, което е излязло направо от хоръра на сталинистка Русия", заяви Тръмп. "От самото начало това е един лов на вещици и фалшиво разследване", заяви той под бурните аплодисменти и викове на тълпата.

Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

В слънчевия следобед в Тексас, събирането приличаше повече на карнавалните митинги на кампанията на Тръмп през 2016 г, отколкото на политическо мероприятие, отбелязаха световните агенции.

Привържениците на бившия президент се лутаха из шатрите с артикули на Тръмп, където се продаваха тениски с надписи "Бог, пищови и Тръмп" и "Тръмп печели".

Докато републиканците търпеливо чакаха в жегата частния самолет на Тръмп да кацне, по високоговорителите звучаха песни на „Абба“, Франк Синатра и Бон Джоуви, а политическите поддръжници на Тръмп се редуваха да подгряват тълпата.

Конгресмените Мат Гейтс от Флорида и Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия отправиха остри нападки към окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг, който в близките дни трябва да реши дали да повдигне обвинение на Тръмп. "Тази атака е грубо използване на оръжието на нашата правосъдна система, целящо да повлияе на президентската надпревара през 2024 г.", заяви Грийн. "Това не е нищо друго освен лов на вещици срещу президента Тръмп, а той е напълно невинен", допълни той.

Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

Припомняме, че обвинението в Ню Йорк разследва дали по време на предизборната си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп тайно е платил на порнозвезда, за да не разпространява компромати срещу него. Става дума за 130 000 долара, които порно звездата Сторми Даниълс твърди, че е получила по време на изборите през 2016 г., целящо да я разубеди да заяви публично, че е имала сексуална връзка с женения Тръмп през 2006 г. – изневяра, която той отрича.

Съдебното жури вече изслуша допълнителни показания по случая и може да повдигне обвинения срещу Тръмп. Ако това се случи, ще бъде първото в историята наказателно дело срещу президент на САЩ.

Внасянето на обвинителен акт може да навреди на опита на Тръмп да се завърне в Белия дом. Около 44% от републиканците казват, че ако му бъде повдигнато обвинение, той ще трябва да се откаже от президентската надпревара, сочат резултатите от анкета на "Ройтерс"/"Ипсос".

Самият Доналд Тръмп посочва, че ще продължи президентската си кампания, дори и да бъде обвинен.