Драконовски мерки за сигурност предприеха властите в Манхатън заради очаквани протести по повод евентуално повдигане на обвинение и арест на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

Барикади бяха издигнати около сградата на съда, където поддръжници на Тръмп се събират с готовност за протест. Очаква се той да бъде обвинен във връзка с това, че по време на предизборната кампания през 2016 г. тайно е платил на порнозвезда, за да не разпространява компромати срещу него.

Съдебното жури, което вчера изслуша допълнителни показания по случая, може да повдигне обвинения още тази седмица и ако това се случи, ще бъде първото в историята наказателно дело срещу президент на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс каза пред журналисти, че полицията държи под око социалните мрежи и следи за "нередни действия" в града. Полицейското управление заяви, че към момента не са постъпвали достоверни данни за заплахи за сигурността.

Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

Медии зад Океана съобщиха, че вчера е имало среща на представители на правоохранителните органи, които са обсъдили логистични въпроси, свързани с евентуалното внасяне на обвинителен акт срещу бившия президент.

Днес стоманени барикади бяха издигнати и пред Trump Tower в Манхатън, а всички служители на полицията в Ню Йорк, дори и цивилните, получиха заповед да носят униформи днес, съобщават световните агенции, цитирани от БНТ.

Самият Тръмп обяви още в събота (18 март) в социалната си мрежа Truth Social, че днес ще бъде арестуван по наказателно дело в Ню Йорк.

В съобщението той споменава себе си в трето лице, казвайки: „Водещият републикански кандидат и бивш президент на САЩ ще бъде арестуван във вторник.“

Говорител и адвокат на Тръмп заявиха, че публикацията му се основава на медийни публикации, а не на действителна комуникация с прокурорите.

Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

В публикацията си Тръмп призовава поддръжниците си за протести, напомняйки посланията, предшествали щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., който в крайна сметка не успя да осуети удостоверяването на победата на Джо Байдън.

Тръмп посочва, че ще продължи президентската си кампания дори и да бъде обвинен.

Вчера адвокат Робърт Костело заяви пред съда, че бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен е платил на своя глава 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс.

В замяна тя е трябвало да мълчи за аферата, която твърди, че е имала с Тръмп десетилетие по-рано.

"Майкъл Коен сам е решил, така ни каза той, еднолично е решил да види дали може да се погрижи за това", заяви Костело пред журналисти, след като даде показания пред съдебното жури по искане на защитата на Тръмп.

Коен вече два пъти дава показания пред съда и публично заяви, че е платил на порноактрисата по нареждане на Тръмп.

Тръмп публикува за първи път във Facebook и YouTube от 2021 г. Профилът на Тръмп във Facebook и Instagram беше деблокиран от Meta в началото на тази година. Alphabet възстанови канала на Тръмп в YouTube вчера

Внасянето на обвинителен акт може да навреди на опита на Тръмп да се завърне в Белия дом. Около 44% от републиканците казват, че ако му бъде повдигнато обвинение, той ще трябва да се откаже от президентската надпревара, сочат резултатите от анкета на "Ройтерс"/"Ипсос".

Ако бъдат повдигнати обвинения на Тръмп, той вероятно ще трябва да пътува от дома си във Флорида за снемане на пръстови отпечатъци и други процедури.