Малко повече от две години след като акаунтите на Доналд Тръмп във Facebook и Instagram бяха спрени, собственикът на платформите - Meta, обяви, че ще възстанови достъпа на бившия президент до услугите им, съобщава The New York Times.

Тръмп, който притежаваше Facebook акаунта с най-много последователи към момента на неговото спиране, ще може да го активира отново "през следващите седмици", заявяват от компанията.

През ноември Тръмп получи амнистия и от друга социална платформа - Twitter, достъпът до която беше блокиран през януари 2021 г. По този начин потенциалният кандидат на републиканците за Белия дом през 2024 г. възвръща каналите си за контакт с широката публика, посочват от изданието.

Meta спря достъпът на Тръмп до платформите си на 7 януари 2021 г., ден след като стотици хора щурмуваха Капитолия от негово име, заявявайки, че публикациите му крият риск от още насилие. Тогава бившият президент получи забрана в редица социални платформи, в това число и в YouTube. Но след като Twitter първа се престраши да върне Тръмп в социалните медии, сега Meta, която е обект на множество критики за налагане цензура върху консервативни мнения, мотивира решението си с това, че рискът за обществената сигурност е "достатъчно снижен" от януари 2021 г. насам. Компанията добавя, че се ангажира да добави допълнителни предохранителни мерки, за да "възпре повторните нарушения" в бъдеще.

"Обществото трябва да може да чуе какво казват неговите политици - доброто, лошото и грозното, за да може да направи информиран избор пред урните", заявява Ник Клег, президент по глобалните въпроси на Meta. "Но това не означава, че няма ограничения какво хората могат да говорят в нашата платформа."

Meta е в центъра на дебат за свободата на словото в онлайн пространството и за това кой има правото да решава какво може да се публикува публично и какво не, припомня The New York Times, като добавя, че забраната на акаунтите на Тръмп в различни социални мрежи е било ярка демонстрация на влиянието на този тип платформи върху обществения дискурс.

В коментар на решението на Meta, Доналд Тръмп заявява в своята социална мрежа Truth Social, че подобни забрани повече никога не трябва да се повтарят.

Meta плаща 725 млн. долара по скандала с Cambridge AnalyticaПрез 2019 г. Facebook вече плати глоба в размер на 5 млрд. долара след разследване на Федералната търговска комисия на САЩ Реакции

Новината за предстоящото възстановяване на акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram веднага беше остро разкритикувано от представители на Демократическата партия и експерти по дезинформация. Според тях този ход ще позволи на бившия президент да продължи да "разпространява разединяващи и подстрекателски публикации".

"Служителите на Капитолия все още събират парчетата от бунта на 6 януари, който Тръмп разпали, а сега той се завръща на виртуалното местопрестъпление", коментира Ян Шаковски, демократ от Илинойс, цитиран от изданието.

Но пък Антъни Д. Ромеро, изпълнителен директор на Американския съюз за граждански свободи, определя решението на Meta като "правилно", защото Тръмп е водеща политическа фигура и обществеността е заинтересована да чуе какво говори.

Все още не е ясно дали бившият американски президент, който през ноември заяви, че ще се кандидатира за нов мандат през 2024 г., отново ще стане толкова активен във Facebook и Instagram. Той основа Truth Social, в която има финансов дял и е задължен да предоставя постовете си ексклузивно в продължение на шест часа, преди да може да ги сподели в други платформи. Тръмп има право да споделя мислите си веднага и в други социални мрежи, единствено ако те са свързани с политически послания, набиране на средства или инициативи за привличане на избиратели.

Консервативният политик все още не е публикувал в Twitter, откакто платформата го възстанови през ноември, като към момента Truth Social е единствената социална мрежа, в която той е активен.