От скоро Бразилия има нов президент. Луис Игнасио Лула да Силва встъпи в длъжност след драматични избори, на които победи досегашния държавен глава Жаир Болсонаро.

Последният е много далеч от конвенционалния политик и ако трябва да бъде оприличен на някого, това със сигурност е Доналд Тръмп. Двамата имат много общо в реакциите си на сходни ситуации, в стила си на управление и на падане от власт. Тръмп почти успя да предизвика гражданска война при щурма на Капитолия след като изгуби изборите от Джо Байдън. Същото правят в момента Болсонаро и неговите привърженици.

Бившият президент побърза да напусне Бразилия и да замине за САЩ след като стана ясно, че няма повече да е на власт. Неговите привърженици обаче останаха. А както феновете на Тръмп, те също не си поплюват. След изборите започнаха протести и гражданско недоволство заради твърденията, че имало измами.

Както и в САЩ, в Бразилия също не бяха представени доказателства, което не пречи на привържениците на Болсонаро да твърдят, че изборите са били откраднати. Част от тях започнаха да се събират пред казарми с искане армията да се намеси и да възстанови реда, иначе казано да свали новоизбрания президент Лула да Силва. Това не се случи, пък феновете на Болсонаро започнаха сблъсъци с органите на реда и се видя, че организацията им не е за подценяване, а всичко е било е планирано.

Байдън осъди безредиците в Бразилия като В неделя привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец

В началото на седмицата групи от граждани, определяни като крайнодесни, атакуваха президентския дворец в столицата Бразилия. Тълпи имаше и пред генералния щаб на армията, както и пред други правителствени сгради. Някои наблюдатели определиха действията им като опит за терористичен акт. Последваха арести, а сред задържаните се оказаха стари фенове на Болсонаро. Другата група ядосани на Лула да Силва са противниците на по-сериозната защита на Амазонската гора. Новият държавен глава успя да ги настрои срещу себе си, обещавайки нулева сеч.

Защитата на Амазония е ключва за конфликта в Бразилия. През мандата на Болсонаро властта си затваряше очите за незаконната сеч. Това бе добре дошло за фермерите от региона, които пък искат повече пасища за добиктъка си и по-малко дървета. Болсонаро бе на тяхна страна, а те на негова.

Лула да Силва обаче има съвсем различно виждане за опазването на Амазония. Още в първата си реч той обяви, че това ще е приоритет и обезлесяването трябва да спре.

Може ли новият бразилски президент да спаси Амазонската гора„Целта ни е да постигнем нула обезлесяване в Амазонската гора“, каза в първата си реч като президент Лула да Силва

Сред арестуваните около 70 души при сблъсъците в началото на седмицата се отличава името на Уилям Ферейра де Силва, пише The Guardian.

Той е неуспял кандидат за политически пост от регион, гарничещ с амазонската гора, който проведе цялата си кампания, облечен в цветовете на военна униформа. Друг задържан е Адриано Кастро, артист и инфлуесър, близък до дясноцентриското движение Bullets, Bible and Beef, сред чиито членове са бивши хора от службите, представители на фермерите и на евангелските църкви. Сред задържаните е и Лео Индио, племенник на Болсонаро. Повече от дузина от задържаните са били на някаква държавна служба или пък са били сред кандидатите на изборите в Бразилия миналия октомври.

Това са т.нар. „силоваци“, т.е. хората, които вършат работата по улиците. Те обаче не действат самосиндикално и са част от организация. Сред заподозрените в подкрепа на протестиращите са служителите на военната полиция в Бразилия.

Тази служба е съставена предимно от фенове на Болсонаро и открито ескортираше бусовете с недоволни, докато те заемаха позиции около правителствени сгради. И други чиновници на висши позиции, запазили постовете си от времето на бившия президент, са обвинявани, че са бездействали, за да се стигне до безредиците.

Например вътрешният министър Андерсън Торес, ръководил правосъдното ведомство при Болсонаро. Той набързо замина „на почивка“ във Флорида, където е и бившият президент заедно със синовете си.

В момента всички погледи са обърнати към армията и службите за сигурност. Това са структурите, които могат да овладеят безредиците, но се смята, че поне ръководният им състав е верен на Болсонаро.

Към момента те не показват особено желание да възстановят реда. Едно е ясно – Бразилия преминава през много труден период, по време на който ще стане ясно дали у обществото има достатъчно уважение към демократичния модел и готовност за различен тип развитие – с по-малко вреда за природата и промяна на досегашните бизнес модели.