YouTube съобщи, че възстановява канала на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше блокиран за повече от две години след смъртоносния щурм срещу Капитолия на 6 юни 2021 г.

Видео стрийминг платформата, собственост на компанията Alphabet, отне правото на Тръмп да я използва с аргумента, че подбуждайки към насилие чрез нея, той е нарушил политиката ѝ.

"Внимателно преценихме продължаването на риска от насилие в реалния свят и го противопоставихме на възможността, която биха имали избирателите за еднакъв достъп до мнението на основните кандидати в навечерието на изборите", заяви YouTube в профила си в Twitter.

Профилът на Тръмп в Twitter бе възстановен през ноември 2022 г. от новият собственик на платформата Илон Мъск, a по-рано тази година Meta възстанови профила му във Facebook и Instagram.

Ще се завърне ли Доналд Тръмп като С няколко докосвания на клавиатурата на смартфона си Тръмп може да събуди журналистите във Вашингтон, да подкрепи рейтинга на някой закъсал политик или да превърне в забавна сензация поредната си идея

Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г., има повече от 2,6 милиона последователи в YouTube. Още 34 милиона го следват във Facebook и 23 милиона в Instagram.

Адвокатите на Тръмп го сравняват с Галилео ГалилейВ новата жалба на бившия американски президент срещу няколко социални мрежи има кратко лирично отклонение, сравняващо го с италианския астроном

Към момента Тръмп не е активен в социалните мрежи на Meta или в Twitter. Той се изявява в собствената си социална платформа Truth Social, която основа в края на 2021 г. и в която има близо 5 милиона последователи.