Потребители на Twitter активно гласуват по въпроса за възстановяването на акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа.

Това се случва след като новият собственик на платформата Илон Мъск стартира своеобразно допитване.

Повече от 12 милиона души вече са дали мнение в анкетата на Мъск. Над 52% от участниците в нея са казали "да" на възстановяването на акаунта на Тръмп, а близо 48% - "не".

"Очарователно е да наблюдавам тази анкета", писа в Twitter тази сутрин Илон Мъск.

Още през нощта мултимилиардерът изрази задоволство от големия интерес към анкетата, в която гласуват по около един милион души на час.

Своеобразното допитване започна снощи и ще продължи 24 часа. Няколко часа след началото на анкетата, близо 60% от гласовете бяха в подкрепа на връщането на Тръмп. След това вотът "за или против Тръмп в Twitter" стана по-балансиран.

Twitter беше любимият канал за комуникация на бившия американски президент в периода 2017-2021 г. Платформата обаче забрани достъпа му на 8 януари миналата година – два дни след щурма на Капитолия от негови привърженици. Аргументите бяха свързани с риска от ново подстрекаване към насилие.


Ще се завърне ли Доналд Тръмп като С няколко докосвания на клавиатурата на смартфона си Тръмп може да събуди журналистите във Вашингтон, да подкрепи рейтинга на някой закъсал политик или да превърне в забавна сензация поредната си идея
Евентуалното възстановяване на акаунта на бившия президент може да предизвика сътресения в американската политика и общество, още повече че той обяви по-рано тази седмица, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г., отбелязва AFP.

По-рано Тръмп каза, че няма намерение да се връща в Twitter, а ще остане в собствената си социална мрежа Truth Social, която създаде след закриването на акаунта му във вече от притежаваната от Мъск платформа. Собственикът на Twitter пък вече изрази подкрепата си за Тръмп, като подкрепи през профила си републиканците по време на междинните избори в САЩ.

Вчера Илон Мъск възстанови други блокирани акаунти с редовния си аргумент, че е абсолютен поддръжник на свободата на словото.

Не се знае дали Мъск ще се съобрази с избора на потребителите, но след поста с въпроса за акаунта на Тръмп той публикува туит с латинската сентенция Vox Populi, Vox Dei ("Глас народен - глас божи"), от което може да се заключи, че решението ще вземат хората.