КНСБ настоява за 850 лв. минимална заплата и 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли. Това заявиха от синдиката на пресконференция по актуални проблеми, свързани с фискалната устойчивост.

От синдиката изчисляват, че натрупаната инфлация за последните 2 години е над 28%. Затова според тях, се налага още в Бюджет 2023 да бъдат заделени 248 млн. лв. за компенсиране на инфлацията в министерствата.

Ако за една или за няколко години не се спазват 3% бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че България съумява да спази и изискването за 60% дълг от брутния вътрешен продукт (БВП).

Близо 5000 лв. е общият доход на домакинство в края на 2022 г.Общият доход е по-висок със 17,9% в сравнение със същия период на 2021 г., показват данните на МТСП

Димитров призова държавата също да изрази позиция за възможността за фискална свобода на страните, които са били достатъчно дисциплинирани по отношение на фискалното управление на бюджетите.

България е сред отличните в ЕС, подчерта и Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията, цитиран от БТА.

Очаквам да има работещ кабинет, но дори и да няма – парламентът трябва да приеме бюджет за 2023 г., коментира по-късно пред журналисти Пламен Димитров.

Пълната прогноза на КНСБ за размера на минималната работна заплата може да видите тук.

940 лв. минимална заплата предлага министерството на финанситеТова е заложено в 3-годишната средносрочна прогноза

Припомняме, че преди седмица служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи пред БНР, че се предвижда 940 лева да достигне размерът на минималната работна заплата от догодина. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева.

Бюджет 2023 отвори кутията на ПандораВ сметките на държавата има голям проблем, но риск от финансов апокалипсис няма, според експерти

На 3 април Бюджет 2023 трябва да влезе на обществено обсъждане, включително в Тристранния съвет. Целта е да бъде разгледан от Министерския съвет на 26 април и в законовоустановения срок да бъде внесен в парламента.