За издръжката на тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. са нужни минимум 2432 лв. В същото време минималният нетен месечен доход на един работещ човек, живеещ сам, е 1351 лв., за да може той да покрива основните си нужди.

Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), цитирани от БТА. От синдиката отчитат нарастване на необходимия нетен месечен доход с 366 лв. за тричленно семейство и с 203 лв. за самостоятелно живеещи хора.

За да получава 1351 лв. нето един човек, то брутната му заплата трябва да е 1741 лв., а за 2432 лв. нетен доход на домакинство, всеки един от възрастните в семейството трябва да получава поне по 1567 лв. брутно възнаграждение, изчислява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите директора на ИССИ Любослав Костов повишенията, направени от частния и държавния сектор, в това число и вдигането на минималната работна заплата на 780 лв., не са достатъчни да покрият поскъпването на основните стоки от потребителската кошница. Според неговите изчисления като се махнат данъците и осигуровките, минималната заплата покрива едва 40% от необходимите средства за издръжка на един работещ.

От КНСБ са направили и сравнение с покупателната способност в няколко други европейски държави. С минимална заплата у нас малката потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 6,6 пъти. За сравнение, в Испания – 24 пъти, във Франция – 21,5, Хърватия – 10,7, Германия – 29,2, Румъния – 11,1.