Румънската икономика вероятно ще изпревари тази година съседите си, изпаднали в стагнация, с финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и чуждестранните инвестиции, движени отчасти от привличането на компании от Русия и Украйна.

Прогнозата на Международния валутен фонд е за ръст от 3,1%, но дори и по-песимистичната прогноза на Европейската комисия от 1,8% поставя страната далеч преди съседна Полша, където очакванията са за икономически растеж от 0,7%, - и Унгария, която се опитва да превъзмогне забавянето и главоломно висока инфлация, пише Reuters.

Така Румъния ще загърби миналото си на една от най-бедните страни в Европа, обременена с репутацията на страна с висока корупция, за да се превърне във втората по големина икономика в Източна Европа след Полша.

БВП на глава от населението, измерен през покупателната способност е 74% от средния за ЕС през 2021 г., сочат данните на Европейската статистическа служба, и бележи увеличение от 21 пр.п. от 2010 г. досега.

Средностатистически румънец би похарчил около 20-месечния си нетен доход, за да си купи нова Dacia Jogger – толкова, колкото струва неин аналог в традиционно по-богатата Унгария.

Румъния постигна и напредък в правосъдната реформа, което стана повод ЕК да препоръча да отпадне специалният механизъм за наблюдение, който се прилага от присъединяването на страната към Блока през 2007 г.

Втори сме по разходи за труд в ЕС, но и все още първи по най-ниски заплати Най-значим ръст на общите разходи за труд за отработен час през третото тримесечие на годишна база в ЕС е регистрирала Унгария

Standard & Poor's, която подобно на други рейтингови агенции даде възможно най-ниския инвестиционен рейтинг на Румъния в очакване на намаляване на фискалния дефицит, заяви, че очаква от Букурещ да постигне напредък в реформите, договорени с основните фондове за възстановяване.

Трансформацията е постигната въпреки някои примери за политическа нестабилност в Румъния, последният от които е падането на правителството през 2021 г.

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с Блока за върховенството на закона, от чието спазване зависи притокът на милиарди евро средства за възстановяване от пандемия, Румъния вече е привлякла над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ и евтини заеми.

Относителна стабилност

Стабилността на основната валута в страната – леята, е друг фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който се срина миналата година. По-високите заплати отвъд границата накара някои унгарци да се прехвърлят в индустриализираната западна Румъния.

„Това е изцяло ново развитие и бих предупредил всеки (в Унгария) да не отслабва допълнително форинта или да не повишава минималната заплата“, препоръчва Шандор Бая, управляващ директор за Чехия, Унгария и Румъния на Randstad – компания за управление на човешки ресурси.

Золтан Дио, театрален сценограф, който живее близо до втория по големина град в Унгария Дебрецен, работи отвъд границата от години. Той поддържа банкова сметка в Румъния, за да се предпази от промени във форинта , който загуби 8% спрямо леята през миналата година. „За същата работа в Унгария, но след много пазарлъци, ще мога да взема около две трети от това, което получавам сега в Румъния”, сравнява професионалистът.

Премиерът Николае Чука обяви, че целта на правителството е да усвоява над 10 млрд. евро годишно – около 4% от БВП на страната, от около 90 млрд. евро финансиране от ЕС до 2027 г.

Решоринг или по-близо до потребителите

Румънските компании, които местят бизнес операциите си от Русия и Украйна, заради войната, допринесоха за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции до 9,39 млрд. евро през януари-октомври – това е най-добрият резултат, постигнат в рамките на десет месеца, откакто Румъния е член на ЕС.

Проучване на Ernst&Young от 2022 г. показа, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да създадат или разширят дейността си в Румъния, предимно във веригите за доставки и логистиката, което прави страната четвъртата най-предпочитана инвестиционна дестинация в Европа.

„Ние сме оптимисти, че инвестициите ще се увеличат през следващите години, насърчавани и от фондовете на ЕС“, оптимист е Алекс Милчев, ръководител на отдел „Данъци и право“ в E&Y Румъния.

Благословена година за Хърватия, разочарование за България и Румъния Западните медии за решението Хърватия да се присъедини към Шенгенската зона, докато на кандидатурите на България и Румъния бе наложено вето

Румъния няма държавна агенция за инвестиции, но от Министерството на малките фирми и предприемачеството казват за Reuters, че пет са евентуалните проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на обща стойност около 705 млн. евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres, която планира да инвестира 650 млн. евро до 2024 г. във фабрика в Орадя в северозападна Румъния – богат регион, граничещ с бедните части на Унгария.

„Беше ясно, че Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика“, призна пред Reuters Павли Антола, ръководител на Nokian за връзки с инвеститорите. Компанията е обсъдила над 40 възможни дестинации за преместване, преценяйки наличието на квалифицирана работна сила, логистични предимства, източници на зелена енергия и железопътен достъп.

Отношенията с ЕС не винаги са гладки: през декември австрийската опозиция не позволи на Румъния да влезе в Шенгенско пространство на Европа. Според Букурещ влизането ще добави половин процентен пункт към годишния растеж.

Регионалните различия са огромни, като някои селски райони все още са извън електрическата мрежа, докато в оживения Букурещ жизненият стандарт надвишава този в бивша Източна Германия.