За първи път в историята на една от най-успешните компании за алкохолни напитки в света - Diageo, жена ще заеме поста изпълнителен директор, съобщи CNN. Тя се казва Дебра Крю и към момента е настоящ оперативен директор.

От 1 юли Крю официално ще стане CEO на компанията, в чието портфолио влизат производството на бира Guinness и уиски Johnnie Walker.

Дeбpa Kpю зaeмa пocтa глaвeн oпepaтивeн диpeĸтop eдвa oт oĸтoмвpи 2022 г., a в пepиoдa oт aпpил 2019 г. дo юли 2020 г. e члeн нa Бopдa дa диpeĸтopитe, но бeз изпълнитeлни фyнĸции.

Πpeди тoвa, тя e paбoтилa и зa РерѕіСо, Кrаft Fооdѕ, Nеѕtlе Ѕ.А. и Маrѕ Іnс.

Diageo купува луксозната марка джин на актьора Райън РейнолдсГигантът в сферата на алкохолните напитки ще плати до 610 млн. долара за Aviation American Gin

С промяната Diageo е седмият по големина член на индекса FTSE 100 (UKX) и с промяната ще стане най-голямата компания, регистрирана в Обединеното кралство, ръководена от жена.

В индекса FTSE 100 (UKX) има само девет други компании, ръководени от жени, включително фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GLAXF) и банката NatWest.

Diageo е четвъртата по големина компания за алкохолни напитки в света по пазарна стойност след AB InBev (BUD) и китайските Wuliangye Yibin и Kweichow Moutai.

Тя е пета по големина, ако се включи френската група за луксозни стоки LVMH (LVMHF), която продава шампанско Moët и коняк Hennessy.

Пускат Johnnie Walker в хартиена бутилка от следващата годинаРазработката на бутилката е продукт от сътрудничеството на гиганта в сферата на алкохолните напитки Diageo и компанията Pilot Lite, което от своя страна води до създаването на компания Pulpex Limited

Крю ще заеме поста на настоящия изпълнителен директор Айвън Менезис, който се оттегля след много успешен мандат в Diageo, след като цената на акциите на компанията почти се удвои.

"Айвън трансформира глобалния отпечатък, портфолиото от марки и стратегическия фокус на Diageo, като позиционира нашия бизнес като ясен лидер в областта на премиум напитките", се казва в изявлението на президента на компанията Хавиер Феран.

"Управителният съвет старателно планираше наследника му и сме щастливи, че назначихме за тази роля лидер от калибъра на Дебра. Не се съмнявам, че Diageo е в правилните ръце за следващия етап от развитието си.", допълва президентът.