Гигантът в сферата на алкохолните напитки Diageo ще придобие бързо разрастваща се марка джин, чийто съсобственик е актьорът Райън Рейнолдс, като стойността на сделката може да достигне 610 млн. долара.

Компанията, която носи името Aviation American Gin, е поредната марка алкохол, подкрепяна от знаменитост, която ще бъде придобита от Diageo - най-голямата компания за производство на алкохол в света.

През 2017 г. Diageo купи марката текила Casamigos на Джордж Клуни за 700 млн. долара, като в рамките на десетилетие може да доплати още 300 млн. долара, в зависимост от продажбите.

Сделката за Aiviation American Gin идва в период, в който затварянето на ресторанти и барове се отразява негативно на продажбите на Diageo и на другите големи алкохолни компании. Продажбите на Diageo за 12-те месеца до юни се свиват с 8.4%.

Продажбите на настоящите марки джин на компанията, които включват Tanqueray, Gordon's и Gilbey's, съставляват 5% от световните нетни продажби и намаляват с 4% за годината.

Позовавайки се на данни на IWSR, от Diageo казват, че Aviation American Gin е една от най-бързо разрастващите се марки в премиум категорията джин, отбелязвайки, че продажбите й са се удвоили през 2019 г.

Най-успешните алкохолни марки на звездите Част от тях са актьори, а други - рап звезди или пък футболисти

Diageo ще плати 335 млн. долара първоначално за Aviation Gin, а след това още допълнителни до 275 млн. въз основа на представянето на компанията в следващите 10 години. Рейнолдс ще запази дял в Aviation, според Diageo.

Сделката включва и Davos Brands - компанията за алкохол, която е съсобственик на Aviation заедно с Рейнолдс. Самият Рейнолдс придобива дял в Aviation преди две години.

Актьорът успя да популяризира марката Aviation чрез поредица от забавни реклами и дори фалшива оценка на продукта в Amazon.