От следващата година Diageo ще пусне бутилка на уискито Johnnie Walker, която не съдържа никаква пластмаса, с което се превръща в поредния пример на голям производител на алкохол, който се опитва да премине към по-устойчиви опаковки.

В изявление от тази седмица британската компания обяви, че новата бутилка ще бъде на хартиена основа и ще бъде “направена изцяло от устойчиво подсигурено дърво.”

Разработката на бутилката е продукт от сътрудничеството на гиганта в сферата на алкохолните напитки и компанията Pilot Lite, което от своя страна води до създаването на компания Pulpex Limited.

От Diageo описват Pulpex Limited като “компания за технологии за устойчиви опаковки” и заявяват, че хартиената й бутилка може да се произвежда в големи количества и не съдържа пластмаса, пише CNBC.

Освен че ще произвеждат бутилки за Diageo, от Pulpex са създали “партньорски консoрциум” от компании за бързооборотни потребителски стоки. Сред тях са PepsiCo и Unilever, които също се очаква през следващата година да пуснат свои продукти, в които е използвана технологията на хартиената бутилка.

Diageo е една от няколкото големи компании, които се опитват да въведат нови опаковки.

Миналия октомври Carlsberg представи подробности за прототипи на две “хартиени бутилки”, по които компанията работи. През ноември Heineken Великобритания обяви също, че ще ограничи пластмасата от 2021 г.