Сигналите за поставени взривни устройства в училища в градове в цялата страна продължават. Те са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани в електронните пощи като „важно съобщение“.

Заплахи са получени за училища в Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Бургас и един в София, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. Полицията извършва проверка в съответните учебни заведения.

От няколко дни десетки училища в страната получават бомбени заплахи. Софийската градска прокуратура образува разследване за престъпление срещу републиката. По случая работи и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите, коментира вчера темата и президентът Румен Радев. Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че разследването е много напреднало и скоро ще има категорични данни откъде идват тези заплахи.

Хибридна война или сплашване преди избори са бомбените заплахи към училищаНепрекъсната серия от бомбени заплахи нарушава учебния процес и създава напрежение сред деца, родители и преподаватели

Със заповед на служебния министър-председател се създаде Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Към настоящия момент графикът на учебното време не е нарушен, а пропуските в усвояването на материала са лесни за наваксване, коментираха пред БНТ училищни директори.

В настоящата ситуация, онлайн обучението не е приложимо, категорични са те.

СГП разследва дали бомбените заплахи към училища у нас са тероризъмСигнализирани са партньорските служби в САЩ и Великобритания, където са регистрирани имейлите и телефоните на сигналите

Пропуснатият учебен материал на този етап е съвсем малко. Дори в области, в които е имало грипни ваканции и в резултат на това пропуснато време за учене, като например Бургас, Стара Загора, Варна, не би следвало да има негативни последици, коментира пред БНР Диян Стаматов – директор на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

"Стига разбира се този казус да не продължи седмица или две. Ако говорим обаче за това, което се случва в момента, пропускът е сравнително лесен за наваксване."

Според Стаматов не би било уместно да се нарушава и графикът на пролетната ваканция от 8 до 17 април.