В четвъртък, турският парламент единодушно ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО, което на практика позволи на Хелзинки да се присъедини към военния алианс.

В същото време обаче Анкара остави Швеция в чакалнята, информира Politico, като добавя, че с това решение Финландия може да стане официален член на НАТО до няколко дни.

"Всички 30 членове на НАТО вече ратифицираха членството на Финландия", пише в Twitter финландският президент Саули Нийнистьо. "Искам да благодаря на всеки един от тях за доверието и подкрепата. Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на Алианса".

Той е категоричен, че страната му "сега е готова да се присъедини към НАТО".

Гласуването, което се състоя минути преди полунощ в Анкара, идва след месеци на отлагане. Финландия и Швеция подадоха молби за членство през май миналата година, мотивирайки се с нахлуването на руските войски в Украйна. Но въпреки че двете страни бяха официално поканени да се присъединят към Алианса, Турция и Унгария се забавиха сериозно с ратифицирането на членството им.

Швеция не може да очаква подкрепата на Турция за НАТО, заяви Ердоган Турският президент заяви, че ако Швеция не прояви уважение към мюсюлманите,
Причината за уклончивата позиция на Анкара е свързана с подкрепата, която двете страни оказват на кюрдските групировки, и ограниченията, които налагат върху износа на оръжие. Явно турската държава е премислила за Финландия, но за Швеция обструкциите ѝ остават в сила, посочва още Reuters.

Същата е ситуацията и с Унгария. В понеделник, унгарският парламент ратифицира членството на Финландия, но, подобно на Турция, все още не е насрочил гласуване за Швеция, което обърква плановете на западните съюзници.

Те се надяваха, че и двете страни ще станат пълноправни членове преди срещата на върха на лидерите на НАТО, планирана да се проведе във Вилнюс през юли, но по всичко личи, че не е сигурно дали Швеция ще може да стане член на Алианса преди въпросната среща.

През май в Турция ще се проведат избори, което подхранва спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да подкрепи Швеция по вътрешнополитически причини и може да промени мнението си на по-късен етап.

Подобен призив изпраща президентът на Финландия, който, отново в Twitter, коментира: "Очакваме с нетърпение да приветстваме Швеция и тя да се присъедини към нас възможно най-скоро".