Две неща станаха ясни със сигурност от срещата на китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин - че са на едно мнение по редица въпроси и че не вярват на Съединените щати. Не останаха съмнения и относно решимостта на Пекин да развива отношенията си с Москва въпреки нарастващата изолация на Путин на световната сцена.

В крайна сметка срещата завърши с повече от дузина споразумения за засилване на сътрудничеството в области от търговията и технологиите до държавната пропаганда и ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството, обобщава CNN в свой анализ и посочва пет извода, които тази претендираща за място в историята среща налага.

Няма смислен път напред по отношение на Украйна

Срещите не донесоха никакъв пробив по отношение на разрешаването на конфликта в Украйна.

Двамата лидери призоваха за прекратяване на действията, които "увеличават напрежението" и "удължават" войната в Украйна, според съвместното им изявление, публикувано от китайското външно министерство. В изявлението обаче и дума не става за това, че именно руската инвазия е причината за продължаващото насилие и хуманитарна криза в Украйна, припомня медията.

Вместо това лидерите на двете държави се обръщат с призив НАТО да "зачита суверенитета, сигурността и интересите" на други държави - продължение на дългогодишната теза на Кремъл, че Алианса я е принудил да атакува с експанзионистичната си политика.

През последните седмици Китай се опитва да се позиционира като мирен посредник, призовавайки за "политическо решение" на конфликта - прекратяване на огъня и мирни преговори. В отговор Путин посочва, че "много от разпоредбите" могат да бъдат "взети за основа" на мирно уреждане на конфликта в Украйна, "когато Западът и Киев са готови за това".

Този потенциален план обаче беше отхвърлен категорично от западните държави и самата Украйна, тъй като в него никъде не става дума за изтегляне на руските войски.

Така че, по тази тема пробив няма.

Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва? Китай никога не действа единствено от алтруизъм и винаги има цена за неговата подкрепа или намеса
Нов световен ред и противопоставяне на САЩ

Експертите, интервюирани от CNN, твърдят, че срещата е била водена от стремежа на Китай и Русия да изградят своя съюз срещу САЩ и световен ред, по-подходящ за собствените им по-авторитарни програми, а не от интереса към разрешаването на конфликта в Украйна.

В съвместното си изявление двамата авторитарни лидери призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - описание за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила. Те също така се ангажираха да работят заедно за "опазване на международната система", както и на Организацията на обединените нации, където двете държави имат опит в блокирането на предложения, включително срещу Северна Корея.

Не на последно място, Си и Путин съвместно призоваха Съединените щати “да спрат да подкопават международната и регионалната сигурност и глобалната стратегическа стабилност, за да поддържат едностранното си военно превъзходство".

"Военно взаимно доверие" и връзки в областта на отбраната

Във фокус на разговорите между двамата лидери попадна и заплахата, която те виждат в НАТО и AUKUS - пакт за сигурност, включващ Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

В съвместното си изявление и Си, и Путин изразяват "сериозна загриженост" относно "непрекъснатото укрепване на връзките за военна сигурност на НАТО с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион" и заявяват, че "се противопоставят на външни военни сили, подкопаващи регионалния мир и стабилност".

С нарастването на апетитите на Китай в Южнокитайско море САЩ засилиха присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и връзките си с регионалните съюзници, припомня CNN, затова и Русия и Китай се ангажират да "задълбочат още повече взаимното военно доверие" чрез редовно организиране на съвместни морски и въздушни патрули.

От началото на войната двете страни продължават да провеждат съвместни учения по целия свят.

Си Дзинпин кани Владимир Путин на държавно посещение в КитайКитайският лидер демонстрира подкрепа за руския си колега при първото си посещение в Москва след нахлуването й в Украйна
Тласък за икономическите и енергийните отношения

Във вторник Путин заяви, че Москва е готова да подкрепи китайския бизнес, "заместващ западните предприятия", които напуснаха Русия след началото на инвазията на войските ѝ в Украйна. По този начин Русия става все по-зависима от Китай както като пазар за износ, така и като източник на електроника, след като беше засегната от мащабните западни санкции.

Двамата лидери обявиха, че "ще изградят по-тясно партньорство в областта на енергетиката, като подкрепят компаниите от двете страни в напредъка на проектите за сътрудничество в областта на петрола, газа, въглищата, електроенергията и ядрената енергетика".

В съвместното изявление се споменава и провеждането на "проучвания и консултации", свързани с "нов проект за газопровод Китай-Монголия-Русия".

Разделен свят

Срещата на върха в Москва беше в дълбок контраст с друга една среща - тази между украинския президент Володимир Зеленски и японския лидер Кишида, припомня още CNN.

Зеленски похвали Кишида и другите лидери, които са го посетили, че "проявяват уважение" не само към Украйна, но и към "запазването и функционирането на цивилизованите правила и цивилизования живот в света".

Си обаче все още не е разговарял със Зеленски от началото на руската инвазия, въпреки че високопоставен украински служител заявяват пред телевизията, че между двете страни се водят дискусии за организиране на разговор между тях относно предложението на Китай за резолюция, като не е планирано "нищо конкретно".

Но дори и така, експертите са категорични, че срещата на Си в Москва - макар и да укрепва отношенията с Русия, които Китай смята за изключително важни за отслабването на глобалното влияние на САЩ, ще коства много на Пекин в други негови отношения.

"Посещението на Си ясно поставя отношенията между Китай и Русия над всички други двустранни отношения, които Китай може да има", казва Жан-Пиер Кабестан, професор по политически науки в Хонконгския баптистки университет, цитиран от CNN, като добавя, че посещението на китайския лидер в Москва “няма да му спечели много приятели в Европа, която стои единна зад Украйна”.

Така че, добре дошли в един разделен свят!