В рамките на посещението на председателя на Китай Си Дзинпин в Москва, Русия и Китай са подписали комплексна програма за дългосрочно сътрудничество в областта на реакторите на бързи неутрони и затваряне на горивния цикъл. Документът е парафиран от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и ръководителя на Агенцията по атомна енергия на Китай Чжан Къцзян.

Споразумението има комплексен характер. То обхваща няколко ключови направления – разширяване на взаимодействието по настоящи, както и реализиране на нови проекти, свързани с реакторите на бързи неутрони, производство на уран-плутониево гориво, управление на отработено ядрено гориво и т.н. Комплексната програма предвижда подготовка до края на 2024 г. на „пътна карта“ за реализирането ѝ.

Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва? Китай никога не действа единствено от алтруизъм и винаги има цена за неговата подкрепа или намеса
Един от най-големите проекти на руско-китайското сътрудничество е изграждането на АЕЦ „Тянван“ в провинция Цзянсу. Седми и осми енергоблок се реализират от инженерното подразделение на „Росатом“. Освен това се изгражда АЕЦ „Сюйдапу“ в провинция Ляонин.

Сред другите направления на сътрудничество е договор за доставка на гориво за реактор CFR-600, чиито изпълнител е компанията ТВЕЛ. Договорът е сключен през декември 2018 г.