Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма никакви притеснения относно извършваните от Европейската прокуратура обиски по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в центъра на българската столица, "включително емблематичните жълти павета".

Единственото притеснително е времето, в което проверка се извършва, заяви пред журналисти столичният кмет, цитирана от БТА.

Фандъкова каза, че от няколко месеца тече проверка по отношение на жълтите павета от различни служби. „Предоставяме документи на всички“, посочи тя и добави, че днес е предадена документация по случая и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден, не е платен, добави кметът на столицата. Стойността му е 206 хил. лева, нито лев от тези средства не са платени, напомням ви, че беше наложена глоба за увреждане на павета, каза още Фандъкова.

Кметът напомни също, че преди две години е прекратен договорът с „ПСТ Груп" ЕАД, а фирмата има задължение да върне над 2,5 милиона лева. Глобена е за

некачествено изпълнение.

Ние ще продължим да съдействаме на всички органи, така че ако някоя фирма е направила нещо нередно, ще продължи да си носи отговорност, каза още кметът на София.

Действията на Европейската прокуратура не са свързани с изборите, заяви Гълъб Донев

Не може действията на Европейската прокуратура да се свързват с изборите, независимо дали в България, или в друга държава член на ЕС, заяви служебният премиер Гълъб Донев в коментар за днешното съобщение на Европейската прокуратура.

„Не, в никакъв случай“, отговори премиерът на въпрос дали може да се направи връзка между действията на Европрокуратурата и предстоящия у нас вот на 2 април, предава още БТА.

Донев коментира и обстоятелството, че Министерският съвет е контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали директно на вниманието на Европейската прокуратура. „Тук не знам дали става въпрос точно за корупция. Има съответни процедури, които се спазват. Не само Министерският съвет - и други органи има, които са контактни точки по отношение на Европейската прокуратура и докладването на сигнали за нередности и измами, включително и за корупция. Сигналите, които са получени в Европейската прокуратура, би трябвало да бъдат разследвани. Това е една нормална процедура, предприета от представителите на Европейската прокуратура в България и действията, които извършват, са съгласно регламента, който те следват, за да установят има ли нарушения и злоупотреби с финансови средства от ЕС по европейски програми“, каза още служебният премиер.


Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, спечелили обществени поръчки

Пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до Българската академия на науките, е част от проекта за възстановяване на централната градска част, т.нар "Зона 4", припомня БТА. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Пренареждането бе извършено през лятото на 2022 г. от фирма „Трейс Груп Холд“ по възлагане на Столичната община. Малко след като движението по пренаредените павета бе пуснато, част от тях се разместиха. Изпълнителите обясниха това с тежкия автомобилен трафик.

Кметът на София Йорданка Фандъкова наложи санкции от 100 000 лв. на фирмата-изпълнител и увери, през есента на 2022 г., че всички участъци с разместени павета, ще бъдат пренаредени за сметка на фирмата. По думите на Фандъкова тогава компромис с никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен. Проблемният участък за пренареждане, е само около пет процента от общия договор на общината с фирмата изпълнител, който е на стойност около 17 млн. лв. и засяга цялата „зона четири“ от Централната градска част, обясни кметът. Тя обоснова глобата с увреждането на културна ценност каквито са жълтите павета съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община, т.нар. Закон за София, в който по думите на Фандъкова Столичната община е успяла да защити санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата. Кметът на София обяви през януари тази година, че е създаден експертен съвет с участието на проф. инж. Димитър Назърски, който да предложи устойчиво и трайно решение за пренареждането на жълтите павета и то да бъде и моделът, по който подобни ремонти ще се правят и в бъдеще.