Бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки, няма реална опасност и гражданите трябва да бъдат спокойни.

Той обяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с членовете на ЦИК, съобщи БНР.

По време на изборния ден в неделя (2 април) граждани ще бъдат извеждани от изборни помещения само при реална заплаха. Извън сградите, където ще има секции, ще се правят проверки на обемисти багажи, допълни Демерджиев.

Той е категоричен, че МВР и службите поемат цялата отговорност да преценяват дали отправени бомбени заплахи към училища са реални. Така че още от следващата седмица няма да се стига и до спиране на учебния процес в ситуация на постъпващи заплахи.

Училища в цялата страна отново са получили заплахи за взривни устройстваТе са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани в електронните пощи като „важно съобщение“

Що се отнася до изборите - още от събота помещенията за гласуване ще са под охрана, запечатани вечерта, след като секциите бъдат оборудвани и охранявани през цялото време на гласуването.

Хибридна война или сплашване преди избори са бомбените заплахи към училищаНепрекъсната серия от бомбени заплахи нарушава учебния процес и създава напрежение сред деца, родители и преподаватели

Демерджиев допълни: "Ние предварително сме взели мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само ситуация, в която имаме реални данни, че е възможно да е поставено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е само теоретична възможност. Мерките, които сме взели, на практика няма да позволят да се постави такова устройство. Пак подчертавам, от съботния ден и сградите и периметърът, ще бъдат под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Така че няма как да проникне в тях някой и да постави взривно устройство".

Няма да се инструктират членовете на секционните избирателни комисии, но е създадена организация как органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени заплахи, заяви Демерджиев.

СГП разследва дали бомбените заплахи към училища у нас са тероризъмСигнализирани са партньорските служби в САЩ и Великобритания, където са регистрирани имейлите и телефоните на сигналите

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова уточни, че по късно през деня към районните избирателни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при необходимост и при отправени заплахи, а за проверките, които ще се правят от уточни:

"Тази проверка на обемни багажи ще се извършва извън сградата, тоест няма да се влиза в изборните помещения с цел такава проверка. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на секционните избирателни комисии, че ще се проверяват техните лични вещи вътре в изборното помещение или в коридорите."

Мерките, които се предприемат, няма да затруднят гласуването, бяха категорични както от МВР, така и от ЦИК, допълва БНР.