България има някакъв напредък в борбата с корупцията, но трябват допълнителни действия на този фронт, заяви на брифинг в Министерския съвет Матиас Корман, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който предсатви доклада „Икономически преглед на България“, изготвен от ОИСР и се срещна със служебния министър-председател Гълъб Донев.

"Трябва да се овладее корупцията. Тя има тежка цена", заяви Корман, цитиран от БТА. С това ще се увеличи производителността на труда. Има органи, които отговарят за откриването и преследването на корупция, посочи генералният секретар на ОИСР. По думите му трябва да се преследва корупцията на всякакви нива и на всички длъжности. Корман препоръча да има повече прозрачност и независимост на властите. Според него новата политика за защита на докладващите корупция е добра стъпка, но тя трябва да се подсили.

Матиас Корман обърна внимание на факта, че в сравнение с останалите държави в България има свиване на населението в работоспособна възраст с 19% от 2010 г. насам, посочва БТА. Според него времето тази тенденция ще се изостря. Недостигът на работна ръка ще се увеличава като тенденция, ако нещата не се променят, каза Корман.


Петър Ганев, ИПИ: Трудно е да говорим за подем при спад на населениетоспадът на населението в работоспособна възраст е най-нисък за София – с около 10%. Във Видин е над 30%, а в Смолян е близо до 30%

Той оцени положително сравнително високия процент жени на ръководни позиции в България, но отчете като минус, че не навсякъде в страната има възможности за грижа за децата. Това, според Корман, значи, че създаването на семейство е трудно за висококвалифицираните жени и в тази сфера трябва да има промяна. 11% от децата у нас се раждат в семейства, в които нито един от възрастните не работи. Корман определи като правилна стъпка въвеждането на безплатни детски градини, но ситуацията трябва да се подобри с разширяването на техния обхват и подобряване на услугите в тях.


Заетостта на жените у нас е по-висока, но заплащането все още е по-нискоВъв финансовия сектор, здравеопазването, ИКТ сектора, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията заплащането на жените е с над 30% по-малко от това на мъжете

Нетната миграция трябва да се пребори, защото води до намаляване на населението и това е тенденция от десетилетия, каза още Корман. Връщането на бившите емигранти може да е голям източник на кадри, допълни той и заяви, че трябва да има по-амбициозни усилия, с които да се покаже, че България е привлекателно място за живеене и за работа.

Корман препоръча създаването на стратегия за насърчаване на връщането на българите от чужбина в България. Трябва да има намаляване на ограниченията за работа на чужденци, за да може да се преодолее демографския проблем и да се насърчи миграцията към България, независимо дали от българската диаспора или от чужденци, каза Матиас Корман.

Като проблем той отчете, че голям дял от населението в България не работи. 24% от населението между 24 и 29 години е неактивно, а има университетско образование, така че трябва да се дадат стимули за работа, каза генералният секретар на ОИСР. Нивото на безработица е ниско, но има много хора, които не се опитват да работят, въпреки че имат висше образование, каза Корман. Той посочи, че една шеста от населението в работоспособна възраст получава помощи за увреждания, което е високо равнище в международен план, пише още БТА.


Експанзията на пазара на труда – не и за необразованитеПродължават да намаляват работните места, достъпни за хора с много ниски умения и грамотност

Друго предизвикателство, което ОИСР изтъква, е свързано с повишаване на производителността на труда. Тя наваксва в международен план, но продължава да е на ниско равнище. Според Корман трябва да се инвестира повече в проекти с търговска възвръщаемост. Капиталът има нужда от предсказуема бизнес среда и предсказуеми регулации. Ограниченията трябва да се премахнат, за да има по-ефикасен път на инвестициите и улеснено учредяване на фирми, посочи Корман.

От ОИСР посочват, че качеството на образованието трябва да се подобри. 40% имат висше образование, но трябва да се подобри системата за професионално образование и обучение и да има по-добро сътрудничество с частния сектор, за да може младежите да получат практически умения, от които има нужда в икономиката, каза Матиас Корман.

Той отбеляза и нуждата от ускоряване на зеления преход и посочи, че въглищата продължават да се използват много. За да се изпълни целта за поетапно извеждане от употреба на въглищата от 2038 г., трябва да бъдат взети мерки. При преобразуването в регионите като Стара Загора и Кюстендил трябва да се гарантира преквалифицирането на различните служители и да се гарантира, че заетите в минното дело ще могат да намерят и друга работа. Приетата от България стратегия за електрическия сектор е добра стъпка и има нужда от нея, но трябва да отговаря на стратегията за публичните инвестиции и да съответства на пътната карта за нулеви емисии, каза Матиас Корман.

Защо толкова бавно забогатяваме?Ако гледаме периода след глобалната финансова криза, България расте, но Литва и Румъния растат по-бързо

В заключение той каза, че стабилната макроикономическа рамка на България и положителната динамика са добра основа, от която страната ни да се пребори с предизвикателствата на бъдещето. Някои от тях се налагат отвън, други са си типично български, но всички те могат да бъдат преборени с добри решения за политиките, заяви Матиас Корман. Той добави, че ОИСР ще продължи да работи в тясно сътрудничество с българското правителство и с парламента, за да се гарантира, че България ще може да изпълни всичките си цели.