"Едно от най-прекрасните неща, които Бог е дал на човешката личност". Така папа Франциск определя добродетелите на секса в нов документален филм, съобщи Reuters.

Коментарът на 86-годишния глава на Римокатолическата църква е включен в продукцията на Disney+ "Папата отговаря", която отразява срещата му миналата година в Рим с 10 младежи на средна възраст около 20 години.

Папа Франциск е разпитван от тях по различни теми, включително правата на ЛГБТ, абортите, порноиндустрията, секса, вярата и сексуалните злоупотреби в Католическата църква.

"Да се изразиш сексуално е богатство. Всичко, което те възпира от истинското сексуално изразяване, те ограничава и намалява това богатство", казва светият отец, говорейки за мастурбацията.

Папа Франциск: Извънбрачният секс не е най-сериозният гряхПапа Франциск коментира оттеглянето на архиепископа на Париж заради интимни отношения с жена

В разговора папа Франциск е запитан знае ли какво е "небинарен човек" и той отговаря утвърдително. Обяснява, че хората от ЛГБТ общността трябва да бъдат приети радушно от Католическата църква.

"Всички хора са деца на Бога, всички хора. Бог не отхвърля никого, Бог е баща. И аз нямам право да изгоня когото и да било от църквата", казва той.

По темата за абортите папата смята, че свещениците трябва да бъдат "милостиви" към жените, които са прекъснали бременността си, но смяра, че тази практика остава неприемлива.

"Добре е да наричаме нещата с истинските им имена. Едно е да подкрепяш човека, преживял аборт, съвсем друго е да оправдаваш това действие", казва той.

Какво говори AI пухеното яке на папа Франциск за бъдещето на модатаДрастичното отклонение от типичните мантии, носени в папския дом, предизвика порой от въпроси онлайн

Изказванията на папа Франциск са публикувани от официалния вестник на Ватикана L'Osservatore Romano, който определя разговора му с младите хора като "открит и искрен диалог".