По-възрастните служители са търсени от все повече компании САЩ. И според проучване на Wall Street Journal за ценностите на американците има защо. 3/4 от хората на 65 и повече години заявяват, че трудолюбието е много важно за тях, докато сред хората на възраст между 18 и 29 години подобно мнение изразяват 61%.

Хората на 55 и повече години са най-бързо растящият сегмент от американската работна сила, сочат федералните данни, цитирани от изданието, като това се обяснява с демографските промени. Просто хората живеят по-дълго и имат по-малко деца, а някои от тях в пенсионна възраст нямат друг избор освен да работят заради инфлацията и различни други икономически предизвикателства.

Но немалко предприятия се насочват към по-възрастните хора, изхождайки от предположението, че възрастта е предимство.

От 2012 г. насам AARP, организация защитаваща интересите на американците на 50-годишна възраст, иска от компаниите да подпишат декларация, че ще дават равен шанс на кандидати над 50 да бъдат наети. По данни на групата през миналата година ангажиментите са се увеличили със 122% в сравнение с 2021 г. В списъка на поелите ангажимент в тази посока вече фигурират повече от 2500 предприятия, сред които Bank of America Corp., Microsoft Corp. и H&R Block Inc. и др.

Поколението Z не напуска работа Млада служителка разбива на пух и прах твърдения на работодателите

"Наемането на опитни работници има голям бизнес смисъл", казва пред WSJ Хедър Тинсли-Фикс, старши съветник по ангажираността на работодателите в AARP. "Все повече компании също така признават необходимостта да включат възрастта в своите усилия за разнообразие, равенство и приобщаване."


KinderCare Learning Centers Inc., която управлява повече от 1500 детски заведения, например, подписва ангажимента през август миналата година, за да подпомогне усилията си за набиране на персонал на фона на острия недостиг на работници в детските заведения. След по-малко от година KinderCare още не е преброила колко служители е наела в посочената възрастова група, но казва, че ползата вече е очевидна.

"Хората от тази група имат готовност да работят първа смяна или да затворят заведението, да заместват по време на обяд и почивка и дори да бъдат на повикване при необходимост. Мога да продължа да разказвам за стойността и ползите от подобни хора”, казва Травис Траутман, старши директор на отдела за набиране на таланти в компанията.

Глобалната агенция за подбор на персонал ManpowerGroup пък стартира програма за назначаване на т.нар. "зрели" работници през 2021 г. в резултат на загрижеността на клиентите си относно недостига на работна ръка и високото текучество.

Те трупат пари: Поколението Z създава нови правила за работаВсе повече работници от най-младото поколение имат допълнителна заетост и нямат нищо против страничните проекти По-възрастните работници могат да бъдат подходящи за предприятия, които се фокусират върху задържането на персонала. Младите професионалисти не е задължително да сменят работата си по-често, отколкото техните предшественици на същия етап от кариерата си, но хората са по-склонни да ценят стабилността с напредването на възрастта, отбелязват от организацията.

Потвърждение за засилващия се интерес към служители в по-напреднала трудова възраст е и статистиката на Комисията за равни възможности за заетост на САЩ, според която жалбите за възрастова дискриминация са намалели с 45% от 2011 до 2021 г.