Най-актуалната квалификация при подбор на персонал за наемане е доколко кандидатът умее да работи с чатбот, съобщава CNBC.

Според скорошно проучване на кариерния сайт Resume Builder, ChatGPT е приоритетът, предпочитан от компаниите при наемане на нови служители.

Чатботът бързо навлезе в компании като Microsoft и Slack, които го включват в своите продукти или го използват за по-ефективно изпълнение на целите.

При оценката на кандидатите за наемане 90% от бизнес лидерите в САЩ твърдят, че опитът с ChatGPT е предимство за търсещите работа, показва проучване сред 1000 директори в компании.

Близо половината (49%) от компаниите вече използват ChatGPT, главно за писане на код, създаване на съдържание, изготвяне на резюмета на срещи или вътрешни документи и подпомагане на поддръжката на клиенти, установява Resume Builder.

ChatGPT вече има своето превъплъщение и в криптоиндустрията - ChainGPT Платформата предлага услуги за блокчейн анализ, търговия с помощта на изкуствен интелект, разработване на интелигентни договори и AI одит

ChatGPT "не се различава" от други търсени технически умения като кодиране или използване на Microsoft Excel, казва Андрю Хигаши, главен изпълнителен директор на ChangeEngine, фирма за разработка на софтуер в Сан Франциско.

"Кандидатите, които са запознати с най-новите технологични инструменти, включително ChatGPT и се чувстват комфортно с тях, винаги ще имат конкурентно предимство на пазара на труда", обяснява Хигаши.

Тъй като изкуственият интелект става все по-интегриран в различни индустрии, включително търговията на дребно и маркетинга, уменията за работа с изкуствен интелект, добавя той, ще бъдат "наистина важни за търсещите работа".

Кои индустрии наемат служители с опит в ChatGPT

Споменаването на ChatGPT бързо си проправя път в обявите за работа.

В ZipRecruiter в стотици описания на свободни позиции се споменава "ChatGPT" - половината от тези обяви са за технически инженерни позиции в областта на изкуствения интелект, а другата половина са за позиции в областта на маркетинга, копирайтинга и социалните медии, казва Иън Сийгъл, главен изпълнителен директор на ZipRecruiter.

Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

Възходът на генеративните инструменти за изкуствен интелект предизвика повишено търсене на инженери, които ги тестват и създават ръководства за потребителя, за да подобрят отговорите на чатботовете, съобщава Business Insider.

Някои от тези работни позиции, за които не се изисква инженерно образование или опит в програмирането, могат да достигнат до 335 000 долара годишно възнаграждение.

Според описанията на длъжностите в ZipRecruiter мениджърите по наемане на персонал търсят хора, които са готови "да се учат и адаптират към нови технологии, като ChatGPT" и "първи да експериментират и разбират нови начини за достигане до общностите", използвайки приложения като TikTok, Web3 и ChatGPT.

Въпреки че ChatGPT все още не се е появил в обявите за работа в областта на финансите в ZipRecruiter, Зигел отбелязва, че "това вероятно ще стане факт съвсем скоро".

Автоматизация и продуктивност - AI променя начините, по които работим Технологията отваря много нови хоризонти, но идва и с някои притеснения

Що се отнася до други индустрии, Хигаши очаква, че чатботът ще бъде най-полезен и за хората в сферата на продажбите и юридическите професии.

В областта на продажбите ботът може да генерира текст, който симулира разговор с клиент и да редактира скриптове за обаждания и отговори на имейли, а в юридическата може да извършва проучвания за дела, както и да автоматизира договори и формуляри.

Винаги посочвайте ChatGPT в автобиографията си

Търсещите работа трябва да направят нещо повече от това да посочат ChatGPT като умение в автобиографията си, за да се откроят сред другите кандидати.

"Мениджърите по наемане се интересуват по-малко от това дали използвате ChatGPT, по-важно е какво можете да постигнете с него", казва Хуан Пабло Гонзалес, старши партньор в глобалната консултантска компания Korn Ferry.

Ако се чувствате комфортно при използването на генеративен изкуствен интелект, трябва да изтъкнете опита си в постигането на конкретни цели в работата с помощта на усъвършенствани технологии - в профила си в LinkedIn или по време на интервюто, добавя Гонзалес.

Ако ChatGPT наистина пести време, защо някои компании го забраняват?Мениджъри вече недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT

Например, ако работите в сферата на финансовите услуги, можете да обясните как сте използвали ChatGPT за "изграждане на икономически модели или извършване на анализи на разходите и ползите въз основа на големи масиви от данни", предлага Гонзалес.

Или, ако сте разработчик на софтуер, можете да споменете как чатботът ви помага да пишете и отстранявате грешки в кода, като ви позволява да го правите "с по-голяма ефективност и точност", добавя той.

Ако искате да подобрите уменията си в ChatGPT, има няколко курса за сертифициране и обучение онлайн, от Университета на Мичиган, Coursera и други платформи за електронно обучение.

В крайна сметка, добавянето на ChatGPT към списъка с професионални умения показва на работодателите, че сте човек, който "се вълнува да изследва нови технологии и да намира по-добри начини за работа", казва Гонзалес, "което е изключително ценно, независимо за каква работа кандидатствате", допълва той.