Работни групи ще търсят консенсус между всички политически сили за законодателните инициативи, които ще са приоритет за Народното събрание в започващата сесия.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от БТА, след среща между първите две политически сили в НС – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“(ПП-ДБ).

Законодателни приоритети са свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените, борбата с инфлацията.

„До този момент мога да кажа, че имаме добър разговор, добър тон“, обобщи Атанасова.

От думите ѝ стана ясно още, че засега няма окончателно решение кой да бъде председател на НС.

„Считаме, че е по-добре да се вземе комплексното решение каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на негов председател“, разясни Атанасова. Засега Росен Желязков остава номинацията на групата за председател на парламента.

Новият парламент започна работа, депутатите не избраха председателКато най-възрастен народен представител Вежди Рашидов удари звънеца за началото

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев потвърди, че са разговаряли за необходимостта от ясни законодателни приоритети.

„Предложението, което направихме за ротационен председател, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието без да има ясни законодателни приоритети“, обясни той.

Според Василев, за да заработи НС и да свърши някаква полезна работа, е необходимо да се стиковат много точно програми, версии на закони, което ще отнеме време. По думите му е по-добре това време да се вземе, отколкото да се прибързва с непремерени ходове и скандали.

Другият съпредседател Кирил Петков отново изброи приоритетите на ПП-ДБ - законите, нужни за Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

В отговор на въпрос за бюджета Асен Василев обясни, че според тяхната политическа сила трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо, но това не е законодателна инициатива на парламента.

„Ако дойде бюджет, ние бихме искали той да бъде придвижен максимално бързо“, заяви той и добави, че това също подлежи на допълнително уточняване.

МФ публикува предложенията за данъчни промени в Бюджет 2023Мерките целят запазване на заложения от министерството дефицит от 3%

„Утрешният ден предполага нова среща, излъчване на контактна група, която да подреди важните приоритети за първите две по големина политически сили“, обясни Десислава Атанасова. Тя уточни, че ще бъдат търсени и останалите парламентарни групи, защото, по думите ѝ, има приоритети, зад които всички трябва да се обединят.

„Това е първата среща, която от ГЕРБ-СДС инициирахме за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред българския парламент, които са свързани не само с избора на председател, а засягат изобщо държавата“, разясни още Атанасова. „Считаме, че разговорът трябва да е не по отношение на личността и от коя парламентарна група да бъде председателят, а за възможните решения“, допълни тя.

Атанасова припомни, че днес всички са заявили, че е важно да се търси съгласие, диалог. На въпрос дали ротация на председателя е възможна, както предложи Асен Василев, Атанасова отговори, че в момента е най-важно да се стигне до съгласие кои са приоритетните секторни политики за държавата ни.

На въпрос как заседанието утре ще започне без парламентарен звънец, Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС отговори "работата на парламента ще започне без звън".