Министърът на външните работи на Германия описа военния конфликт в Тайванския проток като „ужасен сценарий“, който ще засегне пряко собствената ѝ страна, като даде различен тон от френския президент Еманюел Макрон, който наскоро беше критикуван, заради думите си, че Европа не трябва да бъде последовател на САЩ, включително по въпроса за сигурността на Тайван.

След среща с китайския външен министър Цин Ган в Пекин Аналена Бербок каза, че конфронтация между Китай и Тайван ще изпрати „шокови вълни“ по целия свят, пише The Guardian.

„Една дестабилизация би имала последствия за всички страни, световната икономика и Германия също“, каза Бербок. „Наблюдаваме нарастващото напрежение в Тайванския проток с голяма загриженост.“

Германия на мисия да ограничи щетите от визитата на Макрон в Пекин Заради коментарите на френския президент залогът на посещението на германския външен министър в Китай се повиши значително

Нейният китайски колега обвини чужди правителства, че подкрепят сепаратистите в източноазиатския остров, който Пекин смята за провинция на Китай. Ако страните искат да спазват принципа на един Китай, каза Цин, тогава правилният ход би бил решително да се противопоставят на независимостта на Тайван.

Миналата седмица Макрон предизвика гняв и тревога в Европа и САЩ със забележки, които направи при завръщането си от тридневно посещение в Китай. „Ние европейците имаме ли интерес да ускорим темата за Тайван?“, каза френският президент. "Не. Най-лошото нещо би било да мислим, че ние, европейците, трябва да бъдем последователи на тази тема и да се адаптираме към американския ритъм и китайската свръхреакция“, каза Макрон.

Коментарът на Макрон за Тайван - объркан в превода или нов грешен ход Това не е първият случай, в който френският президент разбунва духовете в западните държави с коментарите си

По време на предварително планираното си пътуване в Китай след коментарите на Макрон, Бербок се опита да успокои страстите и да изясни позицията на Европа относно отношенията с Пекин.

И тя, и Цин подчертаха важността на търговските връзки между два от световните индустриални центрове, като Бербок каза, че „разединяването“ на двете икономики не е в интерес на нейното правителство.

Вместо това германският външен министър каза, че нейният приоритет е „намаляване на риска“ за националната икономика, за да се гарантира, че тя не е прекалено зависима от износа на една страна, както Германия беше с руския газ.

Ненаучените уроци на ГерманияБерлин трябва да намали зависимостта си не само от Русия, но и от Китай

„Когато компаниите печелят предимства с цената на правата на човека, няма честна конкуренция“, каза Баербок.

Тя каза, че нейното правителство е отбелязало със загриженост, че все повече се ограничават правата на човека в Китай.

Цин отговори, че няма единни стандарти за правата на човека по целия свят, като каза, че „последното нещо, от което Китай има нужда, е да получава лекции от Запада“.

Бербок също така призова Китай да засили влиянието си върху Русия по отношение на Украйна, като каза, че Германия иска „Китай да повлияе на Русия да спре агресията си“.

Докато приветства индикацията на Китай, че е готов да посредничи за разрешаване на войната в Украйна, Бербок изрази резерви относно началната точка на

Пекин за мирни преговори. „Трябва да бъда честна и да кажа, че се питам защо позицията на Китай не включва призива към Русия като агресор да спре войната.“

Нейният китайски колега каза, че страната му не изпраща оръжия на страните, участващи в конфликта, и няма да го прави в бъдеще.

Първоначално германският външен министър трябваше да има съвместни изяви в Китай с ръководителя на външната политика на Европейската комисия Жозеп Борел, но пътуването му беше отменено, заради заразяване с Covid-19.

В реч, публикувана в петък, Борел каза, че позицията на ЕС по отношение на Тайван не се е променила, като той остава ангажиран със своята „политика за един Китай“, която признава Пекин за единственото законно правителство на Китай. Но по отношение на Тайван „всеки опит за промяна на статуквото със сила би бил неприемлив“, каза той.