Железопътните работници в цяла Германия излязоха на стачка в петък, като по този начин до голяма степен спряха услугите на националния оператор Deutsche Bahn, съобщава Reuters и добавя, че това е поредното от поредица спирания на услугите заради протести, свързани със заплащането на служителите в сектора в най-голямата европейска икономика.

Стачката, свикана от профсъюза EVG, се очаква да засегне функционирането на железопътната мрежа през целия ден. В коментар на ситуацията от Deutsche Bahn съобщават, че всички връзки на дълги разстояния ще бъдат отменени поне до 13:00 ч. и само част от крайградските влакове ще се движат по разписание.

Стачките във водещи европейски страни внасят хаос в самолетния транспортТази година по време на Великденските празници в Западна Европа са отменени около 33 300 полета, при 7 800 за миналата година
EVG, която преговаря от името на 230 000 работници, иска 12% увеличение на заплатите или поне допълнителни 650 евро на месец. Deutsche Bahn предлага 5% и еднократни плащания в размер до 2500 евро.

Войната в Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергията и храните, което предизвика някои от най-големите стачки в Германия от десетилетия насам. Това пък доведе до натиск от страна на синдикатите за увеличаване на заплатите в съответствие с разходите за живот, припомня Reuters.

Високата инфлация също така изостри проблемите с пазара на труда в сектори като авиацията, които бяха изправени пред труден преход след пандемията.

Транспортната стачка, поведена от железопътния сектор в петък, идва на фона на протести на членове на профсъюза "Верди" от четири германски летища - Дюселдорф, Хамбург, Кьолн Бон и Щутгарт, в четвъртък. Те доведоха до отлагането на около 700 полета.