„Искаме третия мандат, дали вече можем да го получим зависи само и единствено от президента“. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след консултациите при държавния глава Румен Радев.

Според него хипотетичен шанс за правителство има и за първия, и за втория мандат, но ще бъде абсолютно нестабилно.

„Както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това“, заяви Костадинов, цитиран от БТА. Според него държавният глава не трябва да бави първия мандат.

„Дали ще го бави, дали няма да го бави, бюджетът ще бъде приет, стига да има политическа воля за това, което още не е сигурно“, коментира той.

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер„Половината парламентарна група на ГЕРБ-СДС са министри и много бързо може да бъде направен проектокабинет“, каза Борисов

„Не знам кой ви е казал или ви е заблудил, никога не сме казвали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народно събрание (НС), напротив - ние сме готови да управляваме“, заяви лидерът на „Възраждане“ по време на консултациите при президента Румен Радев.

Той посочи важните въпроси, които следва да бъдат поставени в работата на 49-ото НС.

Най-важното нещо, като изключим бюджета, е да не се подменя в никакъв случай волята на българския избирател, коментира лидерът на "Възраждане". Той отбеляза, че "се опитва някак си да се замете зад килима или да се суспендира" въпросът за провеждане на референдум за запазване на българската валута. Той добави, че в началото на май трябва да стане ясно, че има изискуемият минимален брой от над 400 хиляди подписа, за да може този референдум да се превърне в задължителен.

Костадинов отбеляза, че двете първи политически формации в НС са заявили законодателна програма, но все още нямало нищо ясно разписано "черно на бяло". Той съобщи, че "Възраждане" са внесли в този парламент законопроект за ограничаване на властта на главния прокурор.

ПП-ДБ: Не можем да подкрепим ГЕРБ-СДС, уважаваме ги като опонентиПП-ДБ са готови с ясна възможност за кабинет с втория мандат

Ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаването на проблемите в страната, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

"Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и отговорността, защото страната е изправена пред редица предизвикателства. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните Народни събрания", каза държавният глава. Извън въпроса за властта - очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет, за да бъде гарантирана финансовата стабилност на страната, посочи Радев.

Консултациите за правителство при президента приключват на 21 априлДнес президентът ще проведе консултации с първите две политически сили в парламента

Държавният глава попита представителите на „Възраждане“ как виждат времевата рамка на работата на 49-ото Народно събрание, обвързана с раздаването на проучвателните мандати за съставяне на правителство.

„Раздаването на мандатите – успехът или неуспехът за сформиране на правителство ще определи и самата законодателна дейност като време и обем, и приети закони в 49-ото Народно събрание“, посочи президентът.

Радев попита още „Възраждане“ как оценяват шанса за съставяне на правителство и по-нататъшната работа на парламента.