Правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ е основен приоритет. Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

„Нашият основен приоритет е правителство между двете партии“, подчерта той и потвърди, че се водят преговори между двете най-големи коалиции в 49-ото НС – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Аз искам да направя правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото това е най-доброто за България“, заяви още Борисов.

Той съобщи, че днес ще бъдат направени две работни групи – правна и бюджетна, от двете формации само, за да бъде разгледан въпросът какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да се потърси голямо мнозинство.

След среща: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ търсят консенсус по законодателни приоритети Те са свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените, борбата с инфлацията

Ние сме готови на много компромиси, но това не е компромис, каза Борисов в отговор на въпрос за предложението председателят на парламента да се избира на ротационен принцип.

В Румъния има компромис да се ротират премиерите, има различни практики и затова и вчера толкова търпеливо, толкова внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи не само лидери, но и поддръжници, трябва време, затова и забавянето на избора на председател е много полезно, за да може да се спечели време, добави Борисов.

По думите му така работните групи ще имат време, за да намерят още много общи неща между тях, които да са от полза за държавата.

Няма разговори за правителство, ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат и правителство с тяхно участие.

Всичко друго са свободни съчинения на група добронамерени или не толкова добронамерени анализатори, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев в парламента.

В момента изискването е да се отпуши работата на парламента с избор на председател на ротационен принцип, категоричен е Василев.

Новият парламент започна работа, депутатите не избраха председателКато най-възрастен народен представител Вежди Рашидов удари звънеца за началото

Днес депутатите подновиха заседанието си, което вчера беше прекъснато, след като не успяха да изберат председател на 49-ото Народно събрание (НС).

Продължаваме заседанието от вчера, заяви Вежди Рашидов и попита дали има и други номинации за председател на парламента. След като такива не бяха издигнати, той съобщи, че ще продължат заседанието след Великден, в сряда, 19 април, от 10:00 часа.

При тази патова ситуация няма какво друго да направим, заяви Рашидов, цитиран от БТА.

Към момента в парламента остават внесени две номинации - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от "Възраждане".

От ПП-ДБ формално не са внесли номинация, но след като вчера парламентът не успя да избере председател, предложиха да има ротационно председателство на Народното събрание и на правната комисия в парламента, на което да се редуват представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.