Telegram може скоро да изчезне от магазините за приложения в Бразилия, след като федерален съд издаде временна забрана на услугата за изпращане на съобщения.

Съдия Уелингтън Лопес да Силва, разказва Engadget, е наредил на Google и Apple да премахнат приложението от магазините си, а на мобилните оператори - да блокират достъпа до него, тъй като от компанията не са предали пълните данни на потребителите от чатове на две неонацистки групи.

Telegram също така ще трябва да плаща глоба на стойност почти 200 000 долара на ден, докато не предостави съответните данни, за които се смята, че са били използвани за подстрекаване на нападения срещу училища в страната.

Според The New York Times груповите чатове са били открити в телефона на тийнейджър, обвинен в извършването на две стрелби в училище през ноември, при които загинаха трима души, а 13 бяха ранени. Властите съобщават, че в тези групови чатове освен нацистко съдържание са открити и уроци как се убиват хора, инструкции за производство на бомби и видеоклипове с насилие.

Как се раждат епидемиите от конспиративни теории? Учените вече знаятСпоред учените в основата на това стоят нарцисизмът, психопатията и склонност да се гледа на света в черно и бяло


Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино е категоричен: "Така нареченото антисемитско движение действа в тази мрежа. И ние знаем, че това е в основата на насилието срещу нашите деца, нашите тийнейджъри."

Съдия да Силва обяснява, че Telegram е предала информация единствено за администратора на канал, наречен "Бразилско антисемитско движение", но не е предоставила на властите информация за членовете на тази група и никакви данни за друг канал, наречен "Антисемитски фронт". Според съобщенията услугата е заявила, че групите са били изтрити и че не може да възстанови никаква информация, но това не е достатъчно, за да оправдае неизпълнението на решението на съдията.

Върховният съд на Бразилия по-рано забрани Telegram заради това, че не е замразил акаунти, разпространяващи дезинформация преди президентските избори миналата година. Забраната обаче беше отменена след няколко дни.

Telegram е любимата мрежа и на привържениците на руската инвазия в Украйна.