Норвегия планира да национализира по-голямата част от газопроводната си мрежа, след като много от съществуващите концесии изтекат през 2028 г., съобщава в петък Министерството на петрола и енергетиката на страната, цитирано от Reuters.

Целта на този ход е засилване на контрола върху ключовата инфраструктура.

Норвегия се превърна в най-големия доставчик на газ в Европа след спада на руските газови потоци, които Москва доставяше чрез мрежа от газопроводи, простираща се на около 9 000 км.

В петък норвежката институция заявява, че ще изпрати писмо до лицензополучателите, в което "ще сигнализира, че държавата има за цел да се възползва от правото на репатриране в края на лицензионния период".

Русия губи позиции в глобалната енергийна система. Кой ще се възползва? До 2030 г. се очаква САЩ да заемат 25% от световния капацитет за втечнен природен газ, а Катар - 19%


"Държавата иска пълна собственост върху централните части на норвежката газопреносна система", се казва в позицията на министерството, без да се посочват причини за искането.

Норвежката държава играе активна роля в своята икономика и е най-големият собственик на най-голямата банка в страната - DNB, телекомуникационния оператор Telenor, петролната компания Equinor (EQNR.OL) и много други водещи бизнес организации.

Мрежата от газопроводи е собственост на Gassled - дружество, създадено през 2003 г. от петролните компании, които по това време добиват газ в морските води на Норвегия. Изграждането ѝ струва милиарди долари.

Един от съсобствениците на Gassled коментира пред информационната агенция, че е "изненадан" от този ход.

"Норвежката петролна политика гради своята основа върху комбинираната собственост от частни компании и държавата и е досега това е работило добре", казва Курт Георгсен, главен изпълнителен директор на Silex Gas, изцяло притежавана от германския застраховател Allianz. "Ще работим с правителството, за да намерим добро решение за прехвърлянето на собствеността“.

$100 за барел петрол. Всички държави ще страдат, но кои най-много? Ако въобще достигне до 100 долара за барел, цената на петрола няма да се задържи дълго на тези нива, успокояват анализаторите


Норвежката държава вече притежава 46,7% от Gassled чрез държавната компания Petoro, а други 5% са собственост на Equinor, но в някои случаи може да се наложи правителството да компенсира други акционери, заявяват от министерството, без да уточнява за кои става дума.

Gassled притежава преработвателните заводи Kaarstoe и Kollsnes, както и по-голямата част от тръбопроводите, по които се доставя норвежки газ за Европейския съюз и Великобритания. Все още не е ясно кои точно части от мрежата ще станат държавна собственост

С течение на времето петролните компании в страната намалиха или продадоха изцяло своите дялове, като често те се оказваха в ръцете на инвестиционни фондове. Някои от собствениците на Gassled например са базираният в Швейцария мениджър на активи Partners Group, Allianz и частната инвестиционна компания HitecVision“, посочват от Reuters.